Звернення Владика Петра Стасюка стосовно опитування щодо дозволу одностатевих шлюбів в Австралії
  • Втр, 26/09/2017 - 17:54

Преосвященний Владика Петро Стасюк ЧНІ, Єпарх Єпархії Святих Петра і Павла у Мельбурні

До священників, дияконів, монахів, служителів та вірних Єпархії Св. Петра і Павла

Слава Ісусу Христу!

“Він же промовив йому: Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою. Це найбільша й найперша заповідь. А друга однакова з нею: Люби свого ближнього, як самого себе.

(Від Матвія 22:37-39)

Усвідомлюючи свій обов’язок бути Пастирем та Наставником, я звертаюся до вас з цим посланням стосовно важливої теми – ініціативи перегляду визначення поняття подружжя та добровільного поштового опитування, ініційованого Федеральним Урядом. Нас просять сказати “Ні” або “Так” стосовно пропозиції дозволити людям однієї статі одружуватися.

Через засоби масової інформації, соціальні мережі та особисте спілкування з численними вірними, я прийшов до розуміння того, що намагаються донести прибічники голосування “Так”. Багато людей говорять про “рівність” та “рівність у любові”. Акцентується увага на гідності гомосексуальних осіб та їх бажанні мати однакові права з гетеросексуальними особами – у цьому випадку свободу одружуватися з особою, яку вони люблять. Багато переконані, що перегляд визначення одруження є шляхом до “рівності” та правами людини.

Прихильники голосування “Так” пристрасні та щирі в своїх доводах. Проте, як Християни ми покликані до чогось вищого. Св. Петро сказав, “Щоб ваша віра була не в мудрості людській, а в Силі Божій” (1 Кор. 2:5). Через хрещення та нашу віру ми покликані прямувати до Бога та шанувати того, хто дав нам Закон щоб ми знайшли життя. Яким би складним для декого не здавалося вчення Церкви, ми маємо завжди пам’ятати, що “я не соромлюсь Євангелії, бож вона сила Божа на спасіння кожному, хто вірує”. (До Римлян 1:16).

Закон Божий дає нам свободу в любові до Бога, самих себе і один одного. Це заклик до навернення. Заклик змінити наші серця та думки, утвердити свою любов до Бога.

Нам заповів Христос “Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою, адже на цьому “увесь Закон і Пророки стоять” (Мат.22:37). Саме Бога та його Закон ми покликані любити в першу чергу. Ця любов до Бога, яка виражена через Закон та Пророків, дає нам сили “любити ближнього свого як самого себе”. Закон Божий дає нам свободу в любові до Бога, самих себе і один одного. Це заклик до навернення. Заклик змінити наші серця та думки, утвердити свою любов до Бога.

У Псалмі 118:92 ми молимося “Коли б не Закон Твій, розрада моя, то я був би загинув в недолі своїй!”. Псаломник нагадує нам, що Закон Божий дає свободу, є духовною силою, що звільняє нас від тягаря нашого поламаного життя. Бог дає нам свій Закон щоб допомогти нам в хвилини слабкості і ми маємо завжди бачити Закон Божий як вияв Його Любові до нас. Одним з вираженням цієї любові є особа Ісуса Христа, який прийшов щоб показати шлях до Отця навчаючи нас розуміти Закон Божий. “Не подумайте, ніби Я руйнувати Закон чи Пророків прийшов, Я не руйнувати прийшов, але виконати.” (Мат. 5:17). Як навчає Св. Павло “Тож чи не нищимо ми Закона вірою? Зовсім ні, але зміцнюємо Закона. (До Римлян 3:31).

Подружжя – таїнство любові чоловіка й жінки… У статевій відмінності чоловік і жінка доповнюють одне одного, утворюючи нерозривну єдність одного тіла

Як Українські Католики ми знаємо, що “Подружжя – таїнство любові чоловіка й жінки… У статевій відмінності чоловік і жінка доповнюють одне одного, утворюючи нерозривну єдність одного тіла”. (Катехизм УГКЦ 472) ми також віримо, що “Подружжя як зв’язок любові чоловіка і жінки випливає зі самої природи людини: “Від початку Бог у Своєму Промислі передбачив поєднання чоловіка і жінки й говорить про них як про одне: Він людину створив чоловіком і жінкою”. Любов чоловіка і жінки у подружжі є тією силою, з якої виростає міцна сім’я і на якій будується здорове суспільство. (Катехизм УГКЦ 476).

Ми віримо, що кожна людина створена по “образу і подобі” Божій. Цей привілей поширюється як на святих так і на грішних. Ця чеснота не має відмінностей за расою, кольором, віросповіданням, сексуальною орієнтацією чи подружнім статусом. Ця чеснота, подарована Богом штовхає нас до служіння Йому, постійного навернення та покути. Лише так ми починаємо розуміти Закон Божий та віддати своє життя Його волі.

Від початку Бог у Своєму Промислі передбачив поєднання чоловіка і жінки й говорить про них як про одне: Він людину створив чоловіком і жінкою

Любі друзі, ми віримо, що подружжя між чоловіком і жінкою є “тією силою, з якої виростає міцна сім’я і на якій будується здорове суспільство”. Церква не вибирає собі позиції, вона дана нам Богом. Це Євангеліє – Блага Вість, яку приніс Христос та яку несли Апостоли та Отці. В нашому плюралізованому та секуляризованому суспільстві наша віра має важливу роль. Через нашу віру та служіння Богові ми можемо створити таке суспільство, яке ми хочемо у майбутньому.

Важливо щоб ми бачили Бога в кожній людині та допомагали один одному жити за Законом Божим. Поштове дослідження не є голосуванням за чи проти людей гомосексуальної орієнтації. Не залежно від результату, Церква продовжуватиме нести Добру Звістку, всесвіт кличе нас до послуху та покути.

Я молюся щоб Святий Дух просвітив наші голови та наші серця під час  цього голосування з “духом істини”. Щоб ми побачили чесноту в кожній людині пам’ятаючи про наше покликання шанувати Єдиного Бога, який закликає нас брати участь у Святій Літургії в дусі єдності та миру. Тож “посвятімо  себе та один одного та наші життя Христові нашому Богові”.

Бережи нас Господи!

Дано у Катедрі св. верх. апп. Петра і Павла у Мельбурні, Двадцятого Вересня року Божого Дві тисячі сімнадцятого.

+Петро

Єпарх св. апп. Петра і Павла у Мельбурні

Для українців Католиків в Австралії, Новій Зеландії та Океанії