«Звільнених з полону тепер мусимо огорнути нашою любов’ю після жорстокості російського окупанта»,- Глава УГКЦ у 211-й день війни
  • Птн, 23/09/2022 - 12:23

Дякуємо Господу Богу за те, що, можливо, вперше за останні місяці ми отримали добру новину про звільнення наших військовополонених. Понад двісті осіб вдалося звільнити з російського полону. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні у 211-й день повномасштабної війни росії проти України.

«Дякуємо Господу Богу за порятунок їхнього життя. Тепер маємо огорнути їх увагою, молитвою і любов’ю, щоб залікувати рани, які вони носять на душі й тілі після жорстокості російського окупанта», — додав Предстоятель.

За його словами, по всій лінії фронту ідуть тяжкі кровопролитні бої.

«Українські війська звільняють північ і південь нашої Батьківщини, але кожен сантиметр української землі скроплений кров’ю наших захисників», — сказав Глава Церкви.

Архиєрей відзначив, що за останню добу багато поранених і вбитих було серед цивільного населення впродовж останньої ночі. У Запоріжжі, сказав він, сталася велика трагедія — ворог випустив по місту 9 ракет. Одна з них влучила в готель у центральній частині. Є загиблі і поранені, багато людей опинилося під завалами і в ці хвилини тривають рятувальні роботи. Помолімося за постраждалих і за тих, хто мужньо рятує людей з-під завалів у Запоріжжі.

«Ворог надалі системно руйнує інфраструктуру наших міст, але, попри всі болі і страждання, Україна стоїть, Україна бореться, Україна молиться», — наголосив він.

У цей день Глава Церкви продовжив роздуми, як шанувати Бога Творця навіть у часі війни.

Одне з важливих правил, за його словами, каже про роль людини у Божому творінні: «Будь відповідальним Божим управителем і розпорядником у Божому створінні. Раціонально і мудро управляй природними ресурсами, уникай зайвих відходів у повсякденному житті та діяльності».

«Господь Бог, створивши світ, бачив і вчинив вінцем свого творіння саме людину. Тож людина в цьому світі має особливу роль — бути Божим розпорядником, управителем, економом. Усе створене скероване до людини і служить їй. Людина може правомірно користати з природних багатств, які дає Бог-Творець у Його створінні. Проте мудрий управитель ресурсами ніколи не приведе до їх зменшення або виснаження», — вважає Глава Церкви.

«Існує правило, — відзначив Блаженніший Святослав, — мудрого управління, розпорядження природними ресурсами: зменшуй, повторно використовуй і переробляй те, що споживаєш. Маємо вчитися зменшувати споживання природних ресурсів (наприклад, шукаючи відновлювані засоби енергетики), повторно використовувати те, що ми вже одного разу взяли для своїх потреб, а також переробляти плоди нашої життєдіяльності, тобто те, що залишилося».

Українська земля, наголошує духовний лідер, так потребує доброго, вправного господаря, який би її не нищив, а шанував як матір-годувальницю.

«Українська земля Цього воєнного року наша земля щедро вродила, щоб забезпечити нас усім потрібним. Раціонально, мудро використовуймо і споживаймо те, що вона нам дає, плекаймо її плідність, а також з вдячністю ставмося до Господніх дарів!», — закликав Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ