З’явились нові деталі щодо повного тексту листа Бенедикта XVI про теологію Франциска
  • Пон, 19/03/2018 - 14:37

У Ватикані видали повний текст листа Бенедикта XVI, якого він написав Монс. Даріо Віґано у відповідь на прохання дати оцінку збірці книжок на тему теології Папи Франциска.

Нагадаємо, що навколо цього листа виникло непорозуміння, оскільки спочатку Ватикан розіслав ЗМІ лише перші два абзаци з нього, де йдеться про те, що Бенедикт XVI висловлює похвалу збірці книжок про теологію Франциска та засуджує «безглузді упередження» критиків, котрі вважають, що Франциску бракує теологічної формації, а Бенедикт XVI є «виключно теологічним теоретиком без зв’язку з реальністю життя християн сьогодення».

Через кілька днів у Ватикані визнали, що розмили на фото два останні рядки сторінки, де Бенедикт XVI пояснює, що він не читав цих книжок, тому не може провести теологічне оцінювання Франциска, оскільки не має фізичної змоги прочитати ці книги та має інші зобов’язання.

Однак і це виявилось не все. Днями у Ватикані таки опублікували ще одну частину листа, в якій Папа-емерит висловлює стурбованість тим, що серед авторів цієї збірки томів про теологію Папи Франциска, є ліберальний німецький теолог проф. Гюнерманн.

«Я також хочу висловити своє здивування тим, що серед авторів є професор Гюнерманн, котрий під час мого понтифікату відзначився тим, що провадив антипапські ініціативи. Він відіграв значну роль у випуску «Kölner Erklärung» [Кельнська декларація – пер.], яка, стосовно до енцикліки «Veritatis splendour» здійснювала злісні напади на вчительський авторитет Папи, особливо в питаннях моральної теології. Також «Europaische Theologengesellschaft» [Європейське теологічне товариство – пер.], яке він заснував, було від початку створене ним як організація в опозиції до папського магістеріуму. Згодом, церковне бачення багатьох теологів уникнуло цього напрямку, що дозволило цій організації стати звичайним інструментом для зустрічі теологів», - пише Бенедикт XVI.

Як інформує Catholic Herald, на офіціному фото листа, яке Ватикан розіслав ЗМІ, видно, що лист складається з двох сторінок. Текст першої сторінки (за винятком двох останніх рядків) можливо прочитати, однак текст другої сторінки (де власне Бенедикт XVI пояснює, що не може надати оцінку цим книжкам, а також висловлює стурбованість тим, що серед авторів є німецький ліберальний теолог Гюнерманн) закритий стосом томів книжок.