23 квітня – святого Юрія – покровителя воїнів і міста Львова
  • Пон, 22/04/2024 - 18:15

Цього року УГКЦ вшановує пам’ять святого Юрія Переможця 23 квітня. У першу неділю після цього свята Львів традиційно відзначить День міста.

Святий Юрій (Георгій) – римський воїн з Каппадокії часів імператора Діоклетіана, християнський мученик і святий. Був гвардійцем імператора, проте під час гонінь на християн відмовився зректися віри в Христа, втратив усі посади та прийняв мученицьку смерть. Святий Юрій пережив жорстокі тортури, однак це не лише не зломило його віру, а сталося зворотне — свідки його мук навернулися в християнську віру і розділили його долю; серед них – і дружина самого правителя, імператриця Олександра (їх пам’ять вшановується цього ж дня). За великий подвиг мучеництва, який звершив Юрій, Церква називає його Великомучеником і Переможцем (Побідоносцем).

Ще один титул – Змієборця – святий Юрій здобув як еталон лицаря, переможець дракона, яким його зображає «Золота легенда» – збірка християнських легенд і цікавих житій святих Якова Ворагінського, бестселер пізнього середньовіччя. У європейському живописі Юрія зображували у вигляді воїна-вершника, зазвичай хрестоносця, що вбиває змія списом. Такий образ святого – один з найпопулярніших; він, зокрема, зберігся й у львівській скульптурі.

           
 

Скульптура на фасаді собору святого Юра                      Скульптур на площі генерала Григоренка братів

 

 

         

Зображення Змієюорця на стіні каплиці Боїмів               Рельєф на фронтоні готелю «Жорж»

 

Християни здавна глибоко шанували святого Юрія як покровителя воїнів. Його вважали покровителем правлячих родів (імператорів, королів, князів), лицарства, зокрема хрестоносців. В українській традиції він вважається патроном Русі, Київщини, Галичини, Володимира, Львова, Білої Церкви, козацтва, українського війська.

День святого Юрія – знаковий для Львова: день нашого міста пов’язаний зі святом святого великомученика. Завдяки календарній реформі УГКЦ, ПЦУ та РКЦ вперше відсвяткують це свято в один день, а львів’яни урочисто відзначать день міста у найближчі вихідні.

Ім’я святого Юрія носять кафедральний собор Львівської Архиєпархії УГКЦ, і два православних храми.

Архикатедральний Собор святого Юра УГКЦ (м. Львів, пл. св. Юра, 5)