30-річчя телецентру Ватикану
  • Срд, 23/10/2013 - 12:38

«Ваша праця – це служіння Євангелію і Церкві», – цими словами Папа Франциск відзначив 30-ту річницю заснування Ватиканського телецентру.

Саме 30 років тому, 22 жовтня 1983 року, на бажання Папа Івана Павла ІІ у Ватикані засновано телецентр, завданням якого є проводити відеозйомки та прямі трансляції богослужень та інших публічних подій з участю Папи, або в його імені, чи інших церковних подій, які стосуються Вселенського Архиєрея та Апостольської Столиці.

Матеріали цих документальних зйомок, як також прямі трансляції, на замовлення можуть бути представлені телевізійним каналам. Ватиканський телецентр має великий відеоархів, яким користуються режисери та журналісти з усього світу. Телевізійний центр Ватикану готує також і телепрограми, але безпосереднього мовлення не веде. У мережі YouTube Ватиканський телецентр публікує короткі відеоролики про діяльність Святішого Отця та Апостольської Столиці.

Свій ювілей, за словами директора Ватиканського телецентру монсеньйора Даріо Едоардо Віґано, зустрічає дальшим оцифрування цінного архіву, новою інтернет-сторінкою, інноваційною платформою управління контенту. О. Віґано зазначив, що понтифікат Папи Франциска став справжнім викликом для телецентру, адже Святіший Отець привертає велику увагу засобів масової інформації і в декілька разів зріс попит на відеоматеріали з боку великих національних та міжнародних мереж..

У планах – новий технічний центр з покращеною обробкою цифрових сигналів, нові приміщення для цінного архіву, в якому зберігаються мультимедійні хроніки понтифікатів попередніх Вселенських Архиєреїв.

18 жовтня у Римі був проведений симпозіум на тему «Тридцять років Телевізійного Центру Ватикану. ТБ, яке розповідає світові про Папу», під час якого відбулась презентація книжки монсеньйора Даріо Е. Віґано: «Телекамери над Святим Петром. Тридцять років Ватиканського телецентру».

У посланні до директора телецентру Папа Франциск окремо наголосив на тому, що Ватиканський телецентр виконує церковне служіння в євангелізаційній місії Церкви. Святіший Отець зазначив, що телецентр Ватикану завжди повинен висвітлювати події в церковній перспективі, а не згідно з духом світу. Крім того, він вказав, що завдання телецентру не є виключно документальною, нейтральноюфункцією висвітлення подій, але сприяє наближенню Церкви до світу, скорочуючи відстані, доносячи слово Папи до мільйонів католиків, навіть туди, де визнання власної віри вимагає відваги.

Разом з Папою Ватиканський телецентр несе Христову благовість сучасній людині, яка дуже часто переживає самотність, таким чином, за словами Святішого Отця, досягаючи «вишукані технологічні периферії». Церква присутня у світі комунікацій, у всіх її виразах, про що свідчить 150 років часопису «Римський Оглядач» (L’Osservatore Romano), понад 80 років Радіо Ватикану та 30 років Ватиканського телецентру.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va