69% католиків США не вірять в реальну присутність Христа в Євхаристії
  • Пон, 12/08/2019 - 15:15

«У цьому провина всіх нас», - такими словами прокоментував єп. Роберт Баррон з Лос-Анджелесу результати опитування, проведеного в лютому цього року.

Відповідно до результатів опитування «Pew», оголошених 5 серпня, майже 70% католиків в США не вірять в реальну присутність Ісуса Христа в Євхаристії.

«Важко описати яку злість я відчуваю, читаючи ці результати опитування про розуміння Євхаристії серед католиків. Це повинно стати сигналом тривоги для усіх нас в Церкві», - написав він у своєму Твіттері.

Згодом він зняв відео, в якому назвав винними себе, єпископів, священників і всіх», відповідальних за передавання віри. «Усі ми винні в тому, що дійшло до великої поразки Церкви в передаванні власної традиції», - додав він.

Відповідно до даних дослідницького осередку «Pew», 69% осіб, що називають себе католиками, зазначили, що під час св. Літургії хліб і вино, яке приймають в Причасті, є «символами тіла і крові Ісуса Христа». Натомість 31% зазначили, що вірять в те, що «під час католицької Літургії хліб і вино дійсно стають тілом і кров’ю Ісуса».

Респондентів також запитали чи знають вони, чого навчає Католицька Церква в цьому питанні. Виявилось, що з 31%, згаданого вище, 28% знають науку Церкви на тему транссубстанції, 2% вважають, що Церква навчає, що хліб і вино є лише символами тіла і крові Христа (але, однак, вірять в реальну присутність!), а 1% не знають навчання Церкви на цю тему.

Серед 69% тих, хто не вірять в реальну присутність Христа в Євхаристії:

22% знають навчання Церкви про транссубстанцію (тобто відкидають його),

43% переконані, що Церква навчає, що хліб і вино є лише символами тіла і крові Христа,

4% не знають церковного навчання,

1% не дали відповідь.

Віра в реальну присутність Христа в Євхаристії є більше ніж вдвічі більшою у практикуючих католиків (котрі беруть участь в Літургії принаймні раз в тиждень), аніж в решти католиків, і становить 63%. Однак навіть в групі практикуючих католиків 37% вважають хліб і вино лише символами тіла і крові Христа.

Найгірша ситуація серед католиків, віком менше 40 років, з яких в транссубстанцію вірять лише 26%, інформує wiara.pl.