8 священників, утримуваних диктатурою в Нікарагуа, перевели до в'язниці, відомої застосуванням тортур
  • Чтв, 19/10/2023 - 15:03

Щонайменше вісьмох священників, затриманих диктатурою Даніеля Ортеги в Нікарагуа і яких утримували “під домашнім арештом”, на вихідних перевезли до в'язниці під назвою Ель Чіпоте. Це сумнозвісний заклад неподалік столиці країни, відомий як в'язниця для тортур для політичних в'язнів.

Як повідомляє CNA, незалежні нікарагуанські ЗМІ La Prensa, El Confidencial, зокрема, підтвердили передачу через джерела, близькі до Конференції єпископів Нікарагуа.

Уряд президента Даніеля Ортеги та його дружини, віце-президента Росаріо Мурільйо, вдався до цих репресій лише через кілька днів після того, як отцеві Харвінгу Паділья, який був парохом парафії Св. Івана Хрестителя в Масаї, 28 вересня вдалося втекти (досі невідомо, в яку країну).

Священник, який вважав за краще залишитися анонімним, розповів El Confidencial, що вісім священників, які перебували під “домашнім арештом” у семінарії Матері Божої Фатімської в Манагуа, були переведені в Ель-Чіпоте вранці у неділю, 15 жовтня.

“Їх забрали. Всі вони в Ель-Чіпоте”, — сказав він.

Крім того, адвокати, які представляють інтереси священників, раніше повідомили тому ж ЗМІ, що родичі священнослужителів не мали оновленої інформації про їх місцезнаходження, окрім того факту, що деяких із них більше немає в семінарії.

Джерела, близькі до конференції єпископів, повідомили, що переведеними священниками є отці Крістобаль Гадеа, Хуліо Рікардо Норорі, Іван Сентено, Альваро Толедо, Єснер Сіпріано Пінеда, Рамон Естебан Ангуло Рейес, Еухеніо Родрігес Бенавідес і Осман Амадор Гільєн.

Зараз у в’язниці перебувають 13 священників, більшість із яких належать до єпархії Естелі, апостольським адміністратором якої є єпископ Роландо Альварес, якого в лютому несправедливо засудили до 26 років і чотирьох місяців ув’язнення як “зрадника батьківщини”.

Нагадаємо, що лише за період 1-9 жовтня диктаторський режим заарештував 6 католицьких священників.