Ангел Господній 28 грудня: "Ісус - Той, хто зближує покоління"
  • Нед, 28/12/2014 - 23:05

У свято Святої Родини Папа Франциск говорив про таємницю щасливого родинного життя - концентрування на Ісусі. Він - Той, хто долає дистанцію між поколіннями, джерело любові, що руйнує будь-які перешкоди.

Дорогі брати і сестри, доброго дня!

У цю першу неділю після Різдва Христового, коли ми ще занурені в радісну атмосферу свят, Церква запрошує нас споглядати Святу Родину з Назарету. Євангелія сьогодні нам показує Матір Божу і святого Йосифа в момент, коли через сорок днів після народження Ісуса вирушили до святині в Єрусалимі. Робили це будучи слухняними Закону Мойсея, що наказував первородного сина пожертвувати Богу (пор. Лк 2,22-24).

Можемо собі уявити цю маленьку родину серед великої кількості людей, на широких подвір’ях Святині. Нічим не вирізняється, не кидається в очі…  Однак не залишається непомітною!

Двоє старших осіб: Симеон та Анна, натхненні Святим Духом, підходять і починають хвалити Бога з огляду на це Дитя, у Якому впізнали Месію, світло для освітлення поган і спасіння для Ізраїля (пор. Лк 2,22-38).

Це момент простий, але багатий пророцтвами: зустріч молодої пари сповненої радістю і вірою з огляду на благодаті Господа і двох старших осіб повних радості і віри через дію Святого Духа. Хто робить їх зустріч можливою? Ісус. Ісус – це Той, хто зближує між собою покоління. Він – джерело тієї любові, що єднає родини і людей, долаючи всілякі відмінності, ізоляцію, кожну дистанцію. Це нас заохочує думати теж про дідусів і бабусь: наскільки ж важлива їх присутність! Яка ж цінна їх роль у родині та суспільстві! Добрі відносини між молодими і старшими надзвичайно важливі, ключові для розвитку світського і церковного суспільства.

Послання, яке передає нам Свята Родина - це, насамперед, послання віри. У родинному житті Марії та Йосифа, Бог справді знаходиться в центрі, в Особі Ісуса. Родина з Назарету є свята, бо концентрується на Ісусі.

Коли батьки і діти перебувають у цій атмосфері віри, мають силу, що дозволяє їм переживати також важкі випробування; так як нам показує досвід Святої Родини, що мусила здійснити драматичну втечу в Єгипет.

Дитя Ісус зі своєю Матір’ю Марією і святим Йосифом – ікона родини, проста, але наскільки зрозуміла. Цей блиск, що вони випромінюють – це світло благодаті милосердя і спасіння для цілого світу; світло правди для кожної людини, для людства як родини і окремих родин. Це світло від Святої Родини заохочує нас віддавати людське тепло у тих родинних ситуаціях, коли з різних причин бракує миру, гармонії і пробачення.

Хай не забракне нашої конкретної солідарності, особливо щодо родин, які переживають труднощі через хвороби, брак праці, дискримінацію, необхідність еміграції… Тепер в тиші молімося за всі родини, що переживають труднощі через тягар хвороби, брак працевлаштування, дискримінацію, вимушену еміграцію, брак порозуміння чи єдності. Молімося в тиші за всі ці родини … (Радуйся, Маріє…).

Довірмо Марії, Цариці і Матері Родин всі родини світу, щоби могли жити у вірі, згоді, взаємодопомозі, і прошу для них про материнську опіку Тої, Котра була матір’ю і дочкою свого Сина.