Ангел Господній з Папою Франциском за 01.02.2015
  • Пон, 02/02/2015 - 14:12

Дорогі брати і сестри, доброго дня!

Уривок з сьогоднішньої Євангелії ( пор. Мк 1,21-28) представляє нам Ісуса, Який зі своєю малою спільнотою учнів прибув до Капернаума, місто, де жив Петро, і яке, в той час, було найбільшим у Галілеї.

Євангеліст Марко говорить нам, що Ісус, оскільки це була субота, одразу пішов до синагоги і почав навчати (пор в. 21). Приходить на думку примат (першість) Божого Слова, слова, яке потрібно слухати, приймати і проголошувати. Прибувши до Капернауму, Ісус не відкладає проголошення Євангелії на потім, не думає спершу про організаційні питання, що теж було важливо, у його малій спільноті. Його головним завданням є  переказ Божого Слова з силою Святого Духа. А люди в синагозі були вражені, бо Ісус «вчив їх як той, що має владу, а не як вчені у Письмі» (в. 22).

Що означає «вчив, як той, що має владу»? Це означає, що у людських словах Ісуса можна було відчути дійсну силу Божого Слова, відчути авторитет самого Бога, Який надихав Святе Письмо. А однією з рис Слова Божого є реалізація того, про що Воно говорить, бо Слово Боже відповідає Його волі. А ми часто промовляємо пусті слова, безпідставні, або зайві, що не відповідають правді. Натомість Слово Боже є правдиве, з’єднане з Його волею і виконує те, про що говорить.

Очевидно, Ісус після переказу одразу продемонстрував свою владу, звільняючи одержимого дияволом чоловіка, що був у синагозі (пор. Мк 1, 23-26). Саме Божественна влада Христа викликала реакцію сатани, що ховався у цьому чоловікові; Ісус, у свою чергу, розпізнав голос злого і суворо наказав: «Мовчи, вийди з нього» (в. 25). Лише силою свого слова Ісус звільняє людину від злого. І, в черговий раз, присутні вражені: «Навіть наказує нечистим духам, і ті слухаються його» (в. 27). Боже Слово справляє на нас враження, Його сила справляє на нас враження.

Євангеліє – це слово життя: не пригноблює людей, навпаки, звільняє тих, хто є невільниками багатьох злих духів цього світу: чи то марнославства, чи прив’язаності до грошей, пихи, почуттів…

Євангеліє змінює серце, змінює життя, перемінює схильність до гріха у добрі наміри. Євангеліє може змінити людину. Тому завданням християн є, ставши місіонерами і провісниками Божого Слова,  розповсюджувати всюди спасенну силу. Нам це підказує сьогоднішній уривок, що завершується словами готовності до місій. Говорить нам слова: «І вмить чутка про нього розійшлась по всіх усюдах, по всій країні Галилейській» (в. 28). Нова повновладна наука Ісуса є та, яку Церква несе у світ разом з дієвими знаками Його присутності: навчання з силою і визволяюча дія Божого Сина стають словами спасіння і жестами любові місійної Церкви.

Завжди пам’ятайте, що Євангеліє має силу перемінити життя.

Не забувайте про це. Це Добра Новина, що нас змінює, але лише тоді, коли ми дозволяємо себе змінити. Тому прошу вас, аби ви щодня мали контакт із Євангелієм, аби щодня його читали – один уривок, роздумували над ним, завжди мали при собі, в папці, в кишені, тобто, кожного дня живилися з цього невичерпного джерела спасіння. Не забувайте: читати уривок Євангелія кожного дня. Це сила, що змінює, перетворює, перемінює життя і перемінює серце.

Прикликаймо материнського заступництва Діви Марії, Тієї, Котра прийняла Слово і народила його для світу, для всіх людей. Хай Вона нас навчить бути витривалими слухачами і авторитетними проповідниками Євангелія Ісуса.