Апостольський нунцій у Києві: шокує, що не всі Церкви засуджують цю війну
  • Птн, 14/07/2023 - 12:46

Шокує, що не всі церкви згідні у засудженні цієї війни. Це велика проблема, оскільки можна було б очікувати, що всі релігії, як і неконфесійні люди, мають бути морально об’єднані проти російської війни, – з неприхованою гіркотою визнає Апостольський Нунцій у Києві. На його думку, відсутність єдності церков у цьому питанні свідчить про допущені помилки, повідомляє Vatican News.

“Це показує, що того, що ми робимо, недостатньо. Можливо, ми надто дипломатичні у наших діалогах, бо результати дуже негативні”, – говорить Архиєпископ Вісвальдас Кульбокас. Він визнає, що його дуже засмучує те, що досі не можуть бути організовані гуманітарні коридори для евакуації людей або забезпечення їх їжею та водою. Дозвіл російської військової влади отримати не вдалося. “ В Євангелії Ісус каже давати їжу, воду і одяг тим, хто нічого не має, відвідувати в’язнів, а ми не можемо цього зробити через дії росії. Це велика трагедія”, – сказав папський представник.

Він визнає, що українці вже звикли до цієї війни. Це може здатися неймовірним, але навіть монахині навчилися розпізнавати типи російських ракет, які летять над містом, – каже нунцій. Він визнає, що в Києві життя стерпніше, але цього не можна сказати про такі міста, як Херсон чи Миколаїв. Там людей досі обстрілюють, у них немає води, їжі, світла. Коли вони отримують хліб і воду, вони дуже щасливі. А що вже казати про тих, хто живе на окупованій території. Це дуже складна ситуація, – зазначає Архиєпископ Кульбокас.

В інтерв'ю порталу OSV News він згадує, що сам, будучи литовцем, народився у Радянському Союзі. У 13-14 років він вірив владі, як вірять росіяни сьогодні. Він повірив їм, коли вони казали, що це найкраща країна у світі, що лише вони хочуть миру, а всі інші хочуть нас знищити. Ми вірили в це, тому що пропаганда була дуже сильною. Це агресія, яка руйнує життя кожного. А зараз наслідки цього набагато серйозніші. Тому легше зрозуміти побоювання українців щодо росії, додає ватиканський дипломат.