Археологи знову підтвердили реальність існування Юдейського царства
  • Чтв, 03/12/2015 - 22:34

Ізраїльські археологи, в ході розкопок в стародавньому єрусалимському районі Офель (близько південної стіни Храмової гори) знайшли відбиток печатки (буллу) з написом "לחזקיהו (בן) אחז מלך יהדה" - тобто "належить Хізкіягу (синові) Ахаза, царя Юдеї".

Йдеться про відбиток овальної форми, розміром 9,7х 8,6 мм, на глиняному фрагменті товщиною близько 3 мм і розміром 13х12 мм. На відбитку видні сліди від персня, який утримував царську печатку. У центрі печатки зображення крилатого сонця з трьома променями, поруч із символом безсмертя (анка, «єгипетський хрест»).

Як наголошується в повідомленні порталу Walla, мова йде про унікальне відкриття, яке вперше підтверджує реальність існування юдейського царя Хізкіягу, згадуваного в Танах.

Знахідка була зроблена групою співробітників столичного Єврейського університету на чолі з доктором археології Ейлат Мазаром.

Згідно з текстом Танаха, Хізкіягу, син Ахаза - один з найбільш відомих представників династії царя Давида, що правив в Єрусалимі більш 2700 років тому.

Цар Давид, а також його син Шломо (Соломон) створили, близько 3 тисяч років тому, потужну юдейську імперію, яка (разом із залежними територіями), простягалася він Нілу до Євфрату.

На думку істориків, Хізкіягу (Єзекія) зацарював в 727 році до Р. Х., коли йому було 25 років.

Згідно з текстом Танаха, Хізкіягу правил Юдеєю 29 років.

Слід зазначити, що ім'я Хізкіягу згадується в ассірійських клиноподібних написах - як юдейського царя, який воював з Ассирією, що знищила, в 8 столітті до Р.Х., Древнє Ізраїльське (Північне царство).

У результаті цієї історичної події десять (з 12) «колін Ізраїлевих» були вигнані зі своєї батьківщини і асимілювалися.