Арізона повертає закон від 1864 р., що майже повністю забороняє аборти
  • Срд, 10/04/2024 - 17:19

Верховний суд Арізони у вівторок відновив дію 160-річного закону, який забороняє так звані аборти в усіх випадках, окрім випадків порятунку життя матері. Це скасовує діючі норми, які дозволяють вбивство зачатих дітей, віком до 15-ти тижнів вагітності. Арізона стане 17-м штатом з майже повною забороною цієї кривавої практики.

Як повідомляє «Wall Street Journal», суд у вівторок постановив, що закон, ухвалений у 1864 році - до того, як Арізона стала штатом, все ще діє і не був скасований введеним у 2022 році законом про заборону абортів після 15-го тижня вагітності. Водночас суд призупинив набрання рішенням законної сили на чотирнадцять днів для надання додаткових правових аргументів, інформує pch24.pl.

«WSJ» зазначає, що рішення, прийняте за півроку до президентських виборів, може вплинути на вибори через ключову важливість штату, де у 2020 році Байден переміг Трампа менш ніж на 11 тис. голосів.

У вівторок колишній президент США Дональд Трамп - який похвалився, що скасування права на т.зв аборт було справою його номінантів у суді - оголосив, що, всупереч попереднім припущенням, не підтримає встановлення федеральних обмежень на аборти і хоче залишити рішення з цього питання владі штату.

Президент Байден негайно розкритикував вирок в Арізоні.

«Мільйони жителів Арізони незабаром житимуть із ще більш екстремальною та небезпечною забороною на аборти, яка не захищає жінок, навіть якщо їхнє здоров’я знаходиться під загрозою або в трагічних випадках інцесту чи зґвалтування», – йдеться у заяві «католицького» президента. «Це рішення є результатом радикальної програми республіканських чиновників, які мають намір позбавити жінок їхньої свободи», — додав Байден.