Біблія в житті Церкви: Конгрес Католицької Біблійної Федерації
  • Суб, 27/04/2019 - 17:41

Мета міжнародного конгресу Католицької Біблійної Федерації, що проходить у Римі, полягає в тому, аби привернути увагу вірних та духовенства до Біблії, що є матір’ю всієї душпастирської діяльності.

 

Світлана Духович – Ватикан

Від 23 до 26 квітня 2019 р. у Римі триває міжнародний конгрес Католицької Біблійної Федерації на тему «Біблія й життя: біблійне натхнення всього душпастирського життя та життя Церкви. Досвід і виклики».

Завдання Католицької Біблійної Федерації

Конгрес організовано з нагоди відзначення 50-ї річниці Федерації, заснованої за ініціативою Папи Павла VI в 1969 році. До завдань цієї міжнародної організації, поширеної в 127 країнах світу, належать переклад і розповсюдження Біблії різними мовами, вивчення Біблії та опрацювання матеріалів, що вчиняють її доступною для різних читачів, співпраця між дослідниками Біблії та біблійним душпастирством, міжконфесійний діалог, що ґрунтується на Святому Письмі.

Підсумки 50-річної діяльності

Під час відкриття конгресу виступили Президент Федерації кардинал Луїс Антоніо Таґле, Президент Папської Ради сприяння єдності християн кардинал Курт Кох та Генеральний Секретар Федерації отець Ян Стефанов.

Підбиваючи підсумки 50-річної діяльності Католицької Біблійної Федерації в інтерв’ю для Vatican News, отець Ян Стефанов, член Товариства Божого Слова, зазначив, що найбільший внесок Федерації полягає в тому, що те, про що раніше говорили тільки біблісти, що займаються душпастирською діяльністю, тепер стало досягненням усієї Церкви. Він додав, що під час пленарної асамблеї Католицької Біблійної Федерації в Боґоті (Колумбія) 1990 року вперше говорилося про біблійне натхнення в душпастирській діяльності, що тоді було великою новизною. А вже в Апостольському напоумленні «Verbum Domini», написаному Папою Венедиктом XVI після Синоду Єпископів 2008 року на тему «Боже слово в житті та місії Церкви», наголошується, що біблійне душпастирство є матір’ю всієї душпастирської діяльності.

Досягнення та виклики

Ще одним досягненням Католицької Біблійної Федерації, за словами його Генерального Секретаря, є збільшення біблійних інституцій у різних дієцезіях світу. Наприклад, у Латинській Америці всі дієцезії мають відділи, що займаються біблійним душпастирством. Ситуація є дещо іншою в Європі, де Святому Письму ще не приділяється достатня увага.

Під часу конгресу розглядаються такі теми як історія Федерації, співвідношення між екзегезою та душпастирством, виклики сьогодення й підходи до біблійного душпастирства в різних регіонах світу.

Після завершення міжнародного конгресу Католицької Біблійної Федерації, 26 квітня 2019 р., з його учасниками зустрінеться Папа Франциск.