Білоруська влада готує новий диктаторський закон «Про свободу совісті та релігійних організацій»
  • Пон, 11/09/2023 - 14:40

Білорусь готується до посилення тиску на церкви та релігійні організації. Новий проект закону про релігію міститиме драконівські положення та створить умови для переслідування незареєстрованих церков.

 Перші обговорення нового закону припали на червень, а 29 серпня законопроект розглянула експертна рада. Зважаючи на політичну реальність Білорусі, зміни до закону приймуть залежно лише від волі самопроголошеного президента Лукашенка, а державні органи покликані для обслуговування інтересів режиму.

У новому законопроекті будуть норми, направлені на сувору підзвітність церков світським структурам. Контролювати діяльність релігійних організацій  будуть місцеві органи влади через спеціальні комісії. Особливий акцент зроблено на контроль впливу церкви на неповнолітніх через щорічні звіти (навіть про кількість дітей, які відвідують недільну школу). Таким чином світоглядна й ідеологічна направленість церков буде під пильним наглядом регуляційних структур (хоча де-факто вже так і є).

Також проект нового закону містить положення про можливість ліквідації релігійних організацій, якщо їхня діяльність не відповідає основним напрямам внутрішньої та зовнішньої політики, концепції національної безпеки. На сьогодні цілі та пріоритети білоруського режиму цілковито залежать від волі кремля, тому держава докладає зусиль, щоб церква не стала суб’єктом антивоєнного чи національного руху.

Влада готує повну перереєстрацію церков і релігійних організацій, що буде можливе лише для лояльних чи мовчазних спільнот. Ця процедура ускладниться, адже статус республіканського релігійного об’єднання отримають тільки церкви, чия історія в Білорусі налічує понад 30 років. При цьому готується широка кампанія боротьби з нереєстрованими церквами і так званою «незаконною місіонерською діяльністю». Релігійна активність, яка виходитиме за межі державного контролю буде каратися законом, а покаранням за функціонування підпільних церков може стати навіть позбавленням волі.

У проекті закону про діяльність релігійних організацій особлива роль надається православній церкві (в Білорусі вона підпорядкована РПЦ), тому її керівництво схвально оцінює перспективи посилення тиску держави на церкву: «Закон про релігійні організації, який діє нині, вимагає оновлення з урахуванням тих реалій, які відбуваються в сучасному світі та нашій країні», — наголосив Митрополит Веніамін, патріарший екзарх усієї Білорусі, який входить до експертної ради.

Перелічені вище принципи контролю і підзвітності багато в чому повторюють тиск на церкву у Китаї та російській федерації, де режими намагаються знищити домашні та незареєстровані церкви. Таким чином Білорусь слідує найгіршим авторитарним принципам авторитарних держав, хоча ця тенденція продовжується давно. Після протестів 2020 року репресивний режим посилив репресії проти нелояльних громадян, що торкнулося і церков, які виступили на захист народу.

Джерела:

https://reform.by/osobaja-rol-bpc-nachato-obsuzhdenie-proekta-zakona-o-svobode-sovesti-i-religioznyh-organizacijah

https://www.belta.by/society/view/zakonoproekt-po-voprosam-dejatelnosti-religioznyh-organizatsij-rassmotreli-na-ekspertnom-sovete-585138-2023/