Блаженніший Святослав: Із висоти свого хреста Господь каже до розп’ятої України: прийди до мене і я дам тобі силу!
  • Пон, 08/04/2024 - 12:25

Сьогодні Христос каже нам: зачерпніть із джерела безсмертя сили для вашої подорожі до перемоги! Нам, які щодня терпимо від ракетних атак і бомб, Христос каже: прийдіть до мене всі і я дам вам силу! Це сьогодні зранений і розп’ятий Бог промовляє до поранених синів і дочок України: прийдіть до мене всі, бо моїми ранами ви нині зцілитеся! У цьому запевнив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді в третю, Хрестопоклонну, неділю Великого посту в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Із Главою Церкви співслужили: єпископ-помічник Київської архиєпархії владика Андрій Хім’як, куріальний єпископ Києво-Галицького Верховного Архиєпископа владика Степан Сус, владика Бертхам Майєр, єпископ Аугсбурга (РКЦ), духовенство собору. У молитві також єдналися вірні УГКЦ та делегація гостей із Німеччини.

«Переживаючи ритм мандрівки до Пасхи Господньої, ми начебто переживаємо динаміку подорожі Божого народу в пустелі, коли Господь, визволяючи свій народ, веде його від єгипетського рабства до свободи, в обітовану, Богом дану землю», — зазначив проповідник. За його словами, ця неділя запрошує нас поглянути на певну дійсність людської істоти в контексті дороги Божого народу через пустелю, де сам Господь животворить його і веде до перемоги.

Щоби зрозуміти зміст трьох закликів сьогоднішнього уривка з Євангелія, Глава УГКЦ заохочує шукати відповіді на запитання: куди нас веде Господь? Куди потрібно за Ним іти, взявши свій хрест? Як можна, віддаючи своє життя, його врятувати? Відтак, кого ми маємо не соромитися перед грішним і перелюбодійним людством?

На переконання Отця і Глави Церкви, на ці запитання ми знайдемо відповідь тоді, коли вдивимося в розп’ятого Христа — Сина Божого, позаяк Він у своєму найбільшому приниженні виявив велич, славу Божу.

«В розп’ятому Христі ми пізнаємо, що сила Божої слави виявляється у тому, що Бог є любов!» — ствердив Предстоятель.

«Лише на хресті ми до кінця пізнаємо того Бога, за яким нас сьогодні кличе йти Церква. Лише на хресті знаходимо джерело життя, яке вартує, щоб до нього прийти, навіть відклавши всі інші джерела існування, які можемо взяти від землі. Саме цього розп’ятого Бога нас закликає Євангеліє не соромитися перед родом перелюбодійним і грішним», — додав він.

Коли ми бачимо Бога, який животворить своєю любов’ю, вважає Патріарх, бачимо єдине джерело спасіння, відновлення наших сил, єдине джерело нашої надії.

«Ось чому сьогодні ми, віруючі християни, беручи свій хрест не як сумну згоду на власні страждання та муки, але як секрет нашої стійкості, йдемо за нашим розп’ятим Спасителем, який іде у Воскресіння. Це ми, християни третього тисячоліття, відчуваємо, що навіть коли попрощаємося з нашим людським життям, то і далі житимемо, бо це життя нам запевнить Господь і Спаситель, з боку якого випливає наша з вами сила до життя і життя вічного. Це ми, християни третього тисячоліття, кажемо сьогодні світові: ми не соромимося Розп’ятого — ми Йому поклоняємося, бо Він є для нас секретом нашої перемоги», — наголосив Глава УГКЦ.

 
 

«Сьогодні Господь нам нагадує, що хрест Христовий є прапором перемоги, символом національно-визвольних змагань цілих поколінь українців. Пригадаймо, що березовий хрест був символом нашого січового стрілецтва. Майже біля кожної нашої парафії маємо символічні могили, посвячені борцям за волю України, увінчані березовими хрестами», — нагадав українцям Патріарх.

«Ми, як народ, який нині змучений, але нескорений, зранений, але стійкий, сьогодні саме у хресті Господньому, у ранах розп’ятого Спасителя черпаємо джерело своєї стійкості. Ми не соромимося розп’ятого Спасителя і Його святого хреста. Тому сьогодні кажемо: Хресту Твоєму поклоняємося, Христе», — ствердив він.

«Ми приходимо в цю неділю, щоби зцілити наші рани, відновитися тілом і духом, щоб зачерпнути сили, стійкості і рухатися далі — вперед до перемоги. Щоб не знемагати, коли нам важко, не падати, коли нам болить, але взяти на себе свій хрест і йти за Христом у перемогу, у Воскресіння! Тому сьогодні співаємо: „Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святе воскресіння Твоє славимо…“», — додав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ