Блаженніший Святослав у 90-річчя УМХ: Можете творити глобальну єдність нашої Церкви, бо ви тепер — патріарша структура
  • Втр, 25/07/2023 - 13:11

23 липня молодіжна спільнота УГКЦ «Українська молодь — Христові» відзначила 90-річчя. З нагоди її ювілейного з’їзду у Львові відбулися урочистості, які розпочалися Архиєрейською Божественною Літургією у храмі Святої Софії — Премудрості Божої на території студмістечка УКУ, яку очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. До 90-річчя УМХ одержала статут патріаршого рівня, який дає їй можливість стати глобальною молодіжною організацією Церкви.

Після Літургії Патріарх поспілкувався з молоддю. «Як нам бракує живих зустрічей, щоб побути разом. Ніщо не замінить особистого живого спілкування, — наголосив Блаженніший Святослав. — Хочу подякувати вам за те, що гуртуєтеся у спільноти при ваших парафіях, у ваших містах і селах, що не сидите за зачиненими дверима по хатах, що виходите зі своєї приватної шкаралупи, щоб побачити ближнього. Повірте, для сучасної людини робити це щораз тяжче. Дякую, що творите спільноти, щоби бути разом, разом радіти та сумувати».

«Коли збираємося разом, щоб підтримати один одного, це дає нам можливість бути стійкими. Коли ми разом, то маємо внутрішній імунітет проти страшних обставин. Так вакциною проти психічних травм війни є вміння переживати їх разом і з Богом, у молитві. Тому коли ви разом і молитеся, то маєте таку духовну вакцину, що ніщо не зможе вас залякати, — тоді ви непереможні», — зауважив архиєрей.

Глава УГКЦ закцентував на важливості таких спільнот, як УМХ, і для Церкви, і для всього суспільства: «Спільнота „Українська молодь — Христові“ потрібна передовсім вам, бо робить вас сильнішими і здатними переживати тяжкі обставини. „Українська молодь — Христові“ потрібна нашій Церкві, щоби пригортати і зігрівати тих, кому нині самотньо й боляче, хто не знає, як жити завтра. „Українська молодь — Христові“ потрібна українському народові, який сьогодні шукає рятівного кола, щоби вистояти в таких непростих обставинах».

«Бути разом, бути спільнотою Церкви, де точно присутній Ісус Христос, — це щось унікальне, — зазначив Предстоятель. — Якщо ми так житимемо й боротимемося, то обов’язково переможемо. Тому я абсолютно переконаний, що українська християнська спільнота „Українська молодь — Христові“ дана Богом нашому народові й вам зараз як ключ до перемоги та виживання. Тому не занедбуйте це, цінуйте це, дружіть, любіть і підтримуйте один одного. Вітаю спільноту з 90-річчям та прошу: Будьмо разом і з Христом».

Також Глава УГКЦ поділився із зібранням своєю візією розвитку УМХ на найближчий час і майбутнє. Найперше, чого бажав би Блаженніший Святослав, щоб її осередки були в кожній парафії, щоб молодь мала свій простір, свій духовний дім. Друге побажання — щоб ці парафіяльні спільноти не замикалися в собі, а зустрічалися, спілкувалися, творячи ширший спільний простір міста, села, деканату, єпархії.

«УМХ унікальна тим, що до неї можуть належати всі, незалежно від віку: чи ти студент, чи учень, чи робітник, чи солдат, чи професор, — наголосив Блаженніший Святослав. — Тому збирайтеся, творіть ці ширші спільноти».

«І третє: сьогодні Церква подарувала спільноті „Українська молодь — Христові“ окремий статут патріаршого рівня. Це означає, що тепер для вас відкривається можливість мати живий контакт із ровесниками в різних країнах світу, де є наша Церква. Серед вас точно є дівчата і хлопці, які розмовляють англійською, німецькою, іспанською. Будьте певні, що дівчата та хлопці в Канаді, Америці, Франції чи Аргентині, які, можливо, не знають української мови, але хочуть із вами спілкуватися. І ви можете переступити через межі кордонів держав, через мовні бар’єри і творити глобальну єдність нашої Церкви. Бо ви тепер — патріарша структура, яка об’єднує молодих людей зі всього світу. Мені б дуже хотілося, щоб ця ініціатива не обмежувалася Україною. Є так багато ваших ровесників, які чекають на можливість із вами познайомитися та потоваришувати. Творімо спільний молодіжний простір нашої Церкви в різних частинах Земної кулі», — закликав Предстоятель.