Боротьба з кардиналом Пеллом триває і після його смерті. Вимагають відшкодування за злочин, якого не було
  • Пон, 28/08/2023 - 18:43

Боротьба з кардиналом Джорджем Пеллом триває і після його смерті. На задньому плані – потенційно великі гроші. Австралійський суд дозволив батькові одного з хлопців, які звинувачували покійного кардинала у зловживаннях, подати до суду на Архиєпархію. Ситуація просто абсурдна, бо в 2020 році кардинала виправдав Верховний Суд Австралії. Про це повідомляє pch24.pl з посиланням на theguardian.com.

У 2018 році суд Мельбурна засудив кардинала Джорджа Пелла за нібито сексуальне зловживання неповнолітніми. Будучи Архиєпископом Мельбурна, він нібито використовував хлопців, які співали в катедральному хорі. Події нібито трапилися у 1996 році. За вироком суду кардинал потрапив до в'язниці. Апеляція у 2019 році нічого не дала. Лише Верховний Суд одноголосно виправдав кардинала, вказавши на відсутність доказів вини кардинала. Коментатори в медіа зазначали, що засудження Пелла було показовим судом, а сам кардинал став своєрідним цапом відбувайлом – він постраждав за всю Церкву, яку ненавидить домінуюча сьогодні в Австралії ліва ідеологія.

На тлі судового процесу також виникли серйозні конфлікти між кардиналом Пеллом і деякими чиновниками Римської Курії. У 2014 році Франциск доручив Пеллу місію з очищення фінансів Ватикану, що не сподобалося багатьом впливовим групам. У своїх Щоденниках Пелл прямо вказував, що його засудження могло бути пов’язане з грошима, які надходять до Австралії від чиновників із Ватикану. Італійські ЗМІ згадували тут насамперед ім’я кардинала Анджело Беччу, якого у 2020 році Папа Франциск позбавив усіх привілеїв кардинальського сану.

Батько одного з хлопців із катедрального хору подав позов проти Архиєпархії Мельбурна та самого Пелла, стверджуючи, що він пережив нервовий шок, коли дізнався про звинувачення проти кардинала. Архиєпархія навела аргументи, що позов був неналежний, оскільки батько хлопця не був безпосередньою жертвою мнимого жорстокого поводження. Однак у 2022 році суддя Верховного Суду визнав такі позови законними. Єпархія подала апеляцію, але її відхилили.

Адвокати отця стверджують, що Церква не повинна ухилятися від відповідальності, а робити все від неї залежне, щоби  виплатити відшкодування жертвам зловживань. Тож питання у тому, чи Мельбурнська Архиєпархія буде змушена заплатити за злочин кардинала, якого… не було? Здоровий глузд підказує, що це неможливо; але так само неможливим здавалося засудження кардинала Пелла, незважаючи на відсутність доказів. І все ж це сталося.