"Церква і масонство несумісні", - глава Папської богословської академії
  • Втр, 27/02/2024 - 09:04

Наше уявлення про Бога продиктоване не людським розумом, а Об'явленням. Ми також по-різному розуміємо глибоке значення братерства і милосердя. Вірні, які приєднуються до лож, перебувають у стані тяжкого гріха і не можуть причащатися. Про це нагадує єпископ Антоніо Стальяно, який очолює Папську богословську академію.

 

«Масонська єресь – це єресь, яка в своїй основі збігається з аріанською єрессю», – зазначає голова Папської богословської академії, знову повертаючись до цієї теми в розмові з ватиканськими медіа, щоб чітко пояснити непримиренність між Католицькою Церквою і масонством.

Бог, а не «Великий Архітектор Всесвіту»

«Адже, – зазначає преосвященний Антоніо Стальяно, – саме Арій уявляв Ісуса Великим Архітектором Всесвіту, заперечуючи божественність Христа. Ось чому Нікейський Собор, 1700-річчя якого ми незабаром відзначатимемо, рішуче стверджує істину про Ісуса, Який є роджений, а не створений, Бог від Бога, Світло від Світла, Істинний Бог від Істинного Бога». І саме ідея «Архітектора Всесвіту» або великого «Годинникаря», яку пропагує масонство, несумісна з католицькою ідеєю Бога. «Тому що, – пояснює богослов, – ця ідея є плодом людського розуму, який намагається уявити собі бога, в той час як католицьке розуміння Бога – це плід самого ж Об'явлення Бога в Ісусі Христі. По суті, це плід історичної події, в якій Бог став тілом, наблизився до людства, промовив до всіх людей і призначив їх для свого спасіння».

Зоряна віддаль

Також і концепція братерства, яку пропонує масонство, віддалена на світлові роки від концепції братерства католицької віри. Єпископ Стальяно пояснив, що «наше братерство засноване на таїнстві Божої любові в Ісусі, воно засноване на Євхаристії, а не тільки на загальній ідеї бути братами». Такі ж міркування, додає він, можна застосувати і до християнського милосердя, яке «не має нічого спільного з масонською філантропією». «Християнська милосердна любов відповідає історичній події Бога, Який помер і воскрес заради нас і закликає своїх дітей бути не просто філантропами, але, бути готовими навіть розіп’ятися з любові», – підкреслив богослов.

Істинне Світло

Голова Папської богословської академії наголосив на повній несумісності між тим, щоб бути католиком і належати до масонства, вказуючи на те, що «в масонстві розвиваються схеми окультної влади, які суперечать християнському діянню», йдеться про «глибокі протиріччя». Іншим важливим пунктом дистанціювання є езотерика, що складається з духовних доктрин, дуже часто таємних і призначених для посвячених, яка пронизує масонські вчення. «Також і в католицизмі, – уточнює преосвященний Стальяно, – говоримо про Таємницю. Але Євангелії говорять нам, що Таємниця, прихована від віків, не перестає бути Таємницею, але вона перестає бути прихованою. Бо Таємниця, прихована від віків, була об'явлена».

Постійний засуд з боку Церкви

Простежуючи постійне засудження масонства Церквою протягом століть, преосвященний Стальяно нагадує про останню відповідь Дикастерії доктрини віри єпископові з Філіппін від 13 листопада 2023 року, затверджену Папою Франциском, в якій підтверджується, що активне членство залишається забороненим: «Вірні, – підсумовує він, – які вступають до лож, перебувають у стані тяжкого гріха і абсолютно не можуть приступати до Причастя».