Церква має берегти депозит віри: Пастирський лист єпископа Джозефа Стрікленда, ординарія в єпархії Тайлер, Техас
  • Втр, 12/09/2023 - 13:53

22 серпня 2023

Мої дорогі сини і дочки у Христі, нехай любов і благодать Господа нашого Ісуса Христа завжди будуть з вами!

У ці часи великого замішання у Церкві та в світі я звертаюся до вас від батьківського серця, щоби застерегти вас від зла, яке нам загрожує, і запевнити вас у радості й надії, які ми завжди маємо у нашому Господі Ісусі Христі. Злі та фальшиві меседжі, що вторглися в Церкву, Наречену Христа, говорять про те, що Христос є лише одним із багатьох і що не потрібно проповідувати Його вчення всьому людству. Такого погляду слід уникати і спростовувати на кожному кроці. Ми повинні ділитися радісною Доброю Новиною про те, що Ісус є єдиним нашим Господом і що Він бажає, щоб усе людство всіх часів досягло вічного життя в Ньому.

Як тільки ми зрозуміємо, що Ісус Христос, Син Божий, є повнотою об’явлення і виконанням Отцевого плану спасіння для всього людства і приліпимося до Нього всім своїм серцем, тоді ми зможемо побачити й інші помилки, які заразили нашу Церкву і наш світ і які з’явилися внаслідок відступлення від істини.

У листі до Галатів св. Павло пише: “Дивуюся, що ви так швидко покинули того, хто вас покликав Христовою благодаттю, і перейшли на іншу євангелію; не те, щоб вона була справді інша, але деякі баламутять вас, бажаючи перемінити Євангелію Христову. Та коли б чи ми самі, чи ангел з неба проповідували вам іншу, більше за те, ніж ми вам проповідували були, нехай буде анатема! Як ми казали перше, так і нині повторяю: Коли хтось вам проповідує іншу Євангелію, ніж ту, що ви прийняли, -нехай буде анатема!» (Гал. 1, 6-9)”.

Як ваш духовний отець, я вважаю важливим нагадати наступні фундаментальні правди віри, які Церква завжди розуміла з незапам’ятних часів, і наголосити, що Церква існує не для того, щоб визначати заново питання віри, а для того, щоби берегти депозит віри, якою її дав нам Сам Господь через апостолів, святих і мучеників. І знову, слухаючи застереження св. Павла галатам, усі спроби спотворити правдиве послання Євангелія мають бути категорично відкинуті як шкідливі для Христової Нареченої та її окремих членів”.

Христос заснував Єдину Церкву — Католицьку Церкву — і, отже, лише Католицька Церква забезпечує повноту Христової правди та справжній шлях до Його спасіння для всіх нас.

Євхаристія та всі таїнства встановлені Богом, а не розроблені людиною. Євхаристія – це істинне Тіло і Кров, Душа і Божество Христа, і приймати Його в Причасті недостойно (тобто в стані тяжкого, нерозкаяного гріха) є руйнівним святотатством для особи і для Церкви. (1 Кор. 11, 27-29).

Таїнство Подружжя встановлене Богом. Через природний закон Бог встановив шлюб між одним чоловіком і однією жінкою, вірними одне одному на все життя та відкритими на дітей. Людство не має права чи справжньої можливості змінити визначення шлюбу.

Кожна людська особа створена на образ і подобу Бога, чоловіком чи жінкою, і всім людям слід допомогти пізнати свою справжню ідентичність як Божих дітей, а не підтримувати безладні спроби відкинути свою незаперечну біологічну і дану Богом ідентичність.

Сексуальна активність поза шлюбом завжди є серйозним гріхом і не може схвалюватися, благословлятися або визнаватися дозволеною ніякою владою в Церкві.

Віра у те, що всі чоловіки і жінки будуть спасенні незалежно від того, як вони проживуть своє життя (концепція, що зазвичай називається універсалізмом),  помилкова і небезпечна, оскільки суперечить тому, що Ісус неодноразово говорить нам у Євангелії. Ісус каже, що ми повинні “зректися самих себе, взяти свій хрест і йти за Ним”. (Мт. 16,24) Своєю благодаттю Він дав нам шлях до перемоги над гріхом і смертю через покаяння та таїнственну сповідь. Важливо, щоб ми прийняли радість і надію, а також свободу, що приходять від покаяння та смиренного визнання наших гріхів. Через покаяння та таїнственну сповідь будь-яка боротьба зі спокусою та гріхом може бути маленькою перемогою, яка веде нас до прийняття великої перемоги, яку виборов для нас Христос.

Для того, щоби наслідувати Ісуса Христа, ми повинні добровільно прийняти свій хрест замість того, щоб намагатися уникнути хреста і страждань, які Господь пропонує кожному з нас індивідуально в нашому щоденному житті. Таємниця відкупительного страждання — тобто страждання, яке наш Господь дозволяє нам зазнати і прийняти в цьому світі, а потім віддати Йому в єдності з Його стражданнями, – упокорює нас, очищає нас і веде нас глибше у радість життя у Христі. Це не означає, що ми повинні насолоджуватися стражданням або шукати його, але якщо ми з’єднані з Христом, переживаючи щоденні страждання, ми можемо знайти надію й радість, які існують серед страждань, і витривати до кінця в усіх наших стражданнях (пор. 2 Тим. 4,6-8).

У наступні тижні та місяці багато з цих істин будуть розглядатися на Синоді про Синодальність. Ми повинні міцно триматися цих істин і остерігатися будь-яких спроб представити альтернативу Євангелію Ісуса Христа або наполягати на вірі, яка говорить про діалог і братерство, намагаючись усунути батьківство Бога. Коли ми прагнемо впроваджувати нововведення в те, що дав нам Бог у Своєму великому милосерді, ми опиняємося на підступній землі. Найнадійніша опора, яку ми можемо знайти, — це твердо триматися одвічних вчень віри.

На жаль, може статися так, що дехто оголосить розкольниками тих, хто не погоджується зі змінами, які пропонуються. Проте будьте впевнені, що ніхто, хто твердо стоїть на лінії нашої католицької віри, не є схизматиком. Ми повинні залишатися беззастережними і справжніми католиками, незважаючи на те, що може виникнути. Ми повинні також усвідомлювати, що твердо протистояти цим запропонованим змінам – це не означає залишити Церкву. Як сказав святий Петро: “ Господи, а до кого ж іти нам? Це ж у Тебе – слова життя вічного!” (Ів. 6,68). Отже, твердо стояти не означає, що ми прагнемо залишити Церкву. Натомість ті, хто пропонуватиме зміни до того, що неможливо змінити, прагнуть керувати Христовою Церквою, і вони дійсно є справжніми розкольниками.

Я закликаю вас, мої сини і дочки у Христі, що зараз настав час переконатися, що ви твердо стоїте в одвічній католицькій вірі. Всі ми були сотворені, аби шукати Дорогу, Істину та Життя, і в цю сучасну епоху замішання, істинний шлях – це той, який освітлюється світлом Ісуса Христа, тому що Істина має обличчя і насправді це Його обличчя. Будьте певні, що Він не покине Свою Наречену.

 

Залишаюся вашим скромним отцем і слугою,

+ високопроеосвященний Джозеф Е. Стрікленд, 

єпископ Тайлера

 

Переклад за: dioceseoftyler.org