Четверо християн загинули під час теракту на католицькій літургії на Філіппінах
  • Пон, 04/12/2023 - 13:48

Четверо людей загинули і ще 42 постраждали внаслідок теракту під час богослужіння у філіппінському місті Мараві, що на півдні країни. Ймовірними винуватцями трагедії є послідовники радикального ісламу.

Це була чергова недільна меса в Державному університеті Мінданао і ніщо не передбачало біди. Проте цього разу зібралося більше вірян, ніж зазвичай, адже ця неділя — початок Адвенту. Близько 7:30 ранкову месу перервав вибух, в результаті чого постраждали десятки людей. Наразі відомо про чотирьох загиблих, проте ще кілька осіб перебувають у лікарнях у вкрай тяжкому стані.

Президент Фердинанд Маркос-молодший засудив вибух як «безглуздий і найогидніший» акт, який «здійснили іноземні терористи». Він не уточнив подробиць, але закликав громадськість зберігати спокій. За словами керівника служби безпеки кампусу Тахи Мандангана, вибух безсумнівно був терористичним актом, і він відкинув будь-яку теорію про особисту ворожнечу чи інші причини лиха.

Керівництво Університету штату також Мінданао виступило із заявою, в якій засуджує теракт та висловлює співчуття постраждалим: «Насильству немає місця в цивілізованому суспільстві, і воно є особливо огидним у такому вищому навчальному закладі, як МДУ… Ми солідарні з нашою християнською спільнотою та всіма, хто постраждав від цієї трагедії», – йдеться в повідомленні університету.

Міністерство оборони Філіппін припускає, що причина нападу — помста за боротьбу з тероризмом. Річ у тім, що в п’ятницю в ході антитерористичної операції були ліквідовані 11 бойовиків «Борців за ісламську свободу Бангсаморо» (BIFF). Ця організація відкрито підтримувала Ісламську Державу, її звинувачують у кількох нападах, у тому числі вибухах у громадських місцях

Філіппіни — переважно християнська країна. Близько 80% населення становлять католики, ще до 10% — протестанти. Мусульмани тут становлять меншість, однак регіон, де стався теракт, вважається найбільш мусульманською частиною країни.

У 2017 році бойовики, які підтримують Ісламську Державу, спільно з іноземними терористами утримували Мараві в облозі. Філіппінські збройні сили відбили місто після п’ятимісячної битви, яка забрала понад 1000 життів. За останні місяці простежується активізація релігійної нетерпимості щодо немусульман і це відбувається як у Європі, так і далеко за її межами.