“Для біології зигота – це вже людина”, – колишній лікар і архиєпископ Парижа
  • Пон, 15/04/2024 - 16:22

Наука постійно подає нам нову інформацію про походження людини та її плавний розвиток. Це повинно захоплювати нас, але ми панічно чіпляємося за безпідставні з біологічної точки зору уявлення про перші дні нашого життя. На це звернув увагу колишній архиєпископ Парижа, який перш ніж стати священником, 11 років пропрацював лікарем. На запрошення організації Réseau Vie він прочитав лекцію про людський ембріон.

Він наголосив, що наукові дослідження постійно розширюють наші знання про внутрішньоутробне життя. Прикладом цього є відкриття зв’язку між матір’ю та ембріоном до того, як він імплантується в матку. Ембріон посилає біохімічні сигнали, а мати здатна сприймати їх і розпізнавати, що вона вагітна, зазначив архиєпископ Опеті. Він наголосив, що для науки очевидно, що від злиття двох гамет, жіночої та чоловічої, утворюється ембріон і починається незворотний процес. Із біологічної точки зору ембріон — це людська істота з власною генетичною інформацією. Він не є ні батьком, ні матір'ю, а оригінальною істотою, продуктом їх обох.

Архиєпископ Опеті зазначив, що в сучасному світі все ще не визнається те, про що говорить нам біологія, а надалі покладаються на застарілі концепції чи свавільні рішення. Прикладом тут може слугувати поняття преембріона (існує в англійському законодавстві з 1984 року) – ним нібито є людина до 14-го дня життя. Це не має ніякого наукового обґрунтування, але дозволяє вільно експериментувати з ембріоном на цьому початковому етапі людського життя.

Іншим проявом такого нехтування науковими відкриттями є використання в дискусіях про аборти терміну “моє тіло”. Натомість для біології абсолютно очевидно, що з першого моменту зачаття ми маємо справу з іншим тілом. І це єдиний випадок, коли організм людини не викидає з себе чужорідне тіло, а дозволяє йому розвиватися. Коли жінка вперше усвідомлює, що вона вагітна через затримку менструації, вона вже носить у собі організм, в якому розвиваються всі найважливіші органи. Єдине, чого маленька людина повинна навчитися після народження – це дихати. І саме у цьому новонародженій дитині повинен допомогти перший легенький ляпас від лікаря. Архиєпископ Опеті зізнається, що він також вдавався до цього, коли іноді йому доводилося приймати пологи.

За Vatican News.