До 7 років за ґратами за критику ЛГБТ: в Шотландії почав діяти новий закон
  • Чтв, 04/04/2024 - 13:51

У Шотландії набув чинності новий закон про злочини на ґрунті ненависті, який криміналізує мову, котра може трактуватися як «дискримінація за ознаками віку, інвалідності, релігії, сексуальної орієнтації, трансгендерної ідентичності або інтерсексуальності». Закон передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до семи років і штраф у розмірі 10 000 фунтів стерлінгів.

Цей закон був прийнятий ще 2021 року, однак його впровадження відклали до 1 квітня цього року. В день голосування сотні людей (переважно християнські групи) протестували під парламентом з вимогою відхилити законопроект, однак депутати не дослухалися до їх думки.

Згідно з цим законом, кримінальний злочин «розпалювання ненависті» буде визначатися як «будь-які злочини, які, на думку жертви або будь-якої іншої особи, вмотивовані (повністю або частково) злим умислом і недоброзичливістю щодо соціальної групи». Разом з цим, поліція реєструватиме інциденти на ґрунті ненависті», навіть якщо злочину не було скоєно.

Це формулювання надзвичайно суб’єктивне і розмите, а тому може трактуватися в суді по-різному. Право визначати суть слів і мотивів ображеній стороні у кримінальному провадженні — це дуже небезпечний прецедент, який можу буквально знищити свободу слова.

Якщо цей закон матиме широке застосування, то будь-які слова, сказані безпосередньо чи опубліковані в інтернеті, можуть стати складом злочину, коли якась група людей визначатиме їх як «розпалювання ненависті». Нечіткі формулювання виходять із соціальної реальності Великої Британії та особливо ліволіберальної Шотландії.

У центрі дискусії, звичайно, теми про сексуальну орієнтацію та трансгендерну ідентичність. Отже, тепер заперечити самоназвану стать особи, називати трансгендерів «несправжніми жінками» чи вказувати на їх біологічну стать може бути кримінальним злочином. Так само заперечення прийнятності гомосексуалізму може коштувати від значного штрафу до реального ув’язнення. При цьому варто пам’ятати, що до 7 років за ґратами — це покарання для таких серйозних злочинів як крадіжка, пограбування, шахрайство або торгівля наркотиками. 

Запроваджений у Шотландії закон є серйозним викликом свободі слова, віросповідання та совісті. Фактично держава намагається змусити людей прийняти конкретну ідеологію під тиском кримінального переслідування.

Голосування та впровадження шотландського закону викликали критику серед консерваторів Торі. Депутат Зак Голдсміт порівняв нововведення із комуністичними органами Штазі, які діяли у Східній Німеччині, та заявив, що ці закони «можна зупинити, якщо достатньо людей відкрито кинуть їм виклик, як це зробила Джоан Роулінг» (вона отримала суспільну ненависть за відмову називати трансгендерів жінками).

Дискусія довкола шотландського закону дійшла і до прем’єр-міністра. Ріші Сунак засудив його та заявив, що «людей не слід притягувати до кримінальної відповідальності за те, що вони висловлюють прості факти з біології». Раніше він неодноразово висловлювався проти спроби трансактивістів заперечити реальність про стать і біологію людини.