Дослідження: Соціальні мережі та атеїзм пов’язані з підвищеним ризиком самогубств серед підлітків
  • Пон, 29/05/2023 - 14:23

Згідно з новим дослідженням, підлітки, які перебувають під сильним впливом соціальних мереж і не мають міцного духовного підґрунтя, мають значно вищий ризик самогубства.

Дослідження понад 4700 підлітків у віці від 14 до 17 років у дев’яти країнах виявило зв’язок між атеїзмом/гностицизмом/духовною невпевненістю, активним використанням соціальних мереж і деструктивними думками. Зокрема, “деструктивні думки частіше зустрічаються серед підлітків, які заявляють, що не вірять ні в що духовне, не впевнені у своїх переконаннях або вважають, що грішать, але не вірять в Ісуса”, – йдеться в дослідженні, розповідає Слово про Слово.

Дослідження, проведене Центром залучення до Біблії “Назад до Біблії” у партнерстві зі служінням “Хліб наш насущний”, називають “одним з перших досліджень, яке розглядає взаємозв’язок між духовністю, соціальними мережами та психічним здоров’ям”. Деструктивні думки є фактором ризику суїциду, зазначається в дослідженні.

Деструктивні думки більш поширені серед підлітків, які, наприклад, підтримують такі переконання, як “мені не потрібен Бог”, “я духовний, але не вірю в Бога”, “Бога не існує” і “після смерті немає потойбічного життя”.

Для порівняння, підлітки, які займаються вивченням Біблії, значно рідше мають деструктивні думки, згідно з дослідженням.

Дослідження показало, що “високий ризик самогубства” серед підлітків пов’язаний з їхніми “духовними переконаннями й досвідом спілкування в соціальних мережах”, повідомляє Центр біблійного залучення.

Підлітки, які живуть в США і Великобританії, більш схильні до деструктивних думок, ніж підлітки в інших країнах, йдеться в дослідженні.

“Оскільки це одне з перших досліджень, яке розглядає взаємозв’язок між духовністю, соціальними мережами та психічним здоров’ям, отримані дані поглибили наше розуміння внутрішнього світу сучасних підлітків, – сказав Арні Коул, директор з досліджень і розвитку Центру біблійного залучення, – Ми також отримали перші дані, які свідчать про те, що підлітки схильні до деструктивних думок. “Ми також надали деякі початкові дані про фактори, які підвищують або знижують ризик виникнення деструктивних думок, включаючи залучення до Біблії та обмеження використання соціальних мереж. Наша мета – розробити з нашими партнерами набір інструментів для залучення до Біблії та духовного зростання, які включають оцінку духовного стану підлітків, що може передбачити саморуйнівну поведінку, починаючи від самогубства і закінчуючи вбивством. Не тільки передбачити, але й рекомендувати заходи з духовної підготовки, щоб запобігти цьому”.