Дослідження з Нідерландів: більшість дітей переростають трансгендерні нахили
  • Срд, 10/04/2024 - 17:35

Дослідження, проведене дослідниками з Нідерландів, показало, що майже дві третини дітей, які хотіли б належати до протилежної статі в підлітковому віці, зрештою почали почуватись комфортно у своїй біологічній статті в ранньому дорослому віці.

15-річне дослідження, яке проводили дослідники з нідерландського Університету Гронінгена, відстежувало рівень «гендерного нещастя» у 2772 учасників дослідження, віком від 11 до 26 років.

На ранніх етапах дослідження 11% учасників повідомили про бажання народитися протилежною статтю. У міру дорослішання їх кількість неухильно зменшувалась і зрештою впала до приблизно 4% учасників, які бажали, щоб вони народилися представниками протилежної статі під час останнього спостереження, яке зазвичай відбувалося у віці 26 років, інформує CNA.

Згідно з дослідженням, 78% учасників ніколи не були незадоволені своєю статтю. Приблизно у 19% з часом збільшився рівень комфорту, і лише у 2% з часом зменшився.

Дослідження також виявило, що учасники, чиє гендерне невдоволення коливалося з часом — як зростаюче невдоволення, так і його зменшення — частіше повідомляли про нижче почуття власної гідності та мали більше поведінкових та емоційних проблем. Було також зазначено, що учасники, які мали негетеросексуальну сексуальну орієнтацію, частіше повідомляли про коливання рівня невдоволення своєю статтю впродовж підліткового та раннього дорослого віку.

«Гендерна незадоволеність, хоча й є відносно поширеною в ранньому підлітковому віці, загалом зменшується з віком і, здається, пов’язана з погіршенням самооцінки та психічного здоров’я впродовж усього розвитку», — пояснили дослідники в підсумку.

Мері Райс Хессон, директор проекту «Особа та ідентичність» Центру етики та публічної політики, сказала CNA, що дослідження підтверджує «те, що більшість батьків знають інтуїтивно».

«Дитина, яка відчуває невдоволення своїм тілом, що розвивається, або перспективою дорослішання в жінку чи чоловіка, з великою ймовірністю переросте ці почуття без втручання», — сказала п. Хессон. «Статеве дозрівання — це не хвороба, це природний процес росту. Іноді це неприємно, але, як показує дослідження, з часом дискомфорт зникає».

У Сполучених Штатах і по всій Європі призначення ліків для трансгендерів і доступність операцій зі зміни статі для неповнолітніх стали головною темою дискусій. Такі рецепти та процедури для дітей заборонені майже у двох десятках штатів, але залишаються законними у більш, ніж половині штатів.

Хессон висловила занепокоєння тим, що консультанти тиснуть на батьків, щоб вони надали своїм дітям ці препарати та процедури, що змінюють життя, тоді як все, що їм потрібно, це час, щоб почуватися комфортніше зі своїм тілом.

«На жаль, сьогодні нашим дітям не дають часу — часу, щоб відчути та перерости природні (іноді хворобливі) стадії статевого дозрівання, разом із запевненням, що з часом вони почуватимуться комфортно у власній шкірі», - сказала вона. «Натомість працівники клінік та консультанти з гендерних питань переконують батьків, що їхні діти перебувають у кризі й потребують блокаторів статевого дозрівання чи інших гормональних втручань. Це неправда. Їм справді потрібні заспокоєння та час для дорослішання».

Ще одне нещодавнє дослідження, опубліковане у Фінляндії на початку цього року, виявило, що надання підліткам трансгендерних ліків або хірургічне втручання не призвело до статистично значущого зниження смертності від самогубств. Навпаки, дослідження показало, що більш високі показники самогубств, очевидно, пов’язані з високим рівнем супутніх психічних захворювань серед молодих осіб, які ідентифікують себе як трансгендерів.