Друга медитація кардинала Канталамесси: одного потрібно
  • Срд, 21/02/2024 - 14:06

З нагоди тижня духовних вправ у Ватикані проповідник Папського дому ділиться з підписниками сторінок Vatican News в соціальних мережах короткими роздумами.

Від вечора 18 лютого до п’ятниці 23 лютого 2024 р. у Ватикані тривають духовні вправи, в рамках яких Папа Франциск та очільники дикастерій Римської курії присвячують час молитві та зосередженню в роздумах над Божим словом. З цієї нагоди Vatican News пропонує своїм підписникам короткі роздуми проповідника Папського дому.

Як зазначав кардинал Раньєро Канталамесса у першому відеоролику, його попросили приготувати однохвилинні роздуми. За його словами, лише Боже слово є настільки насиченим, що лише однієї фрази може вистачити для роздумів на цілий день, а той на все життя. Другий випуск присвячений євангельському уривкові про перебування Ісуса в своїх друзів, Марії, Марти та Лазаря.

«Слова Ісуса в Євангелії мають дуже високу "концентрацію". Їх смакують, приймаючи по краплині», – підкреслює проповідник у другій медитації. «Сьогоднішньою "краплею" є слово, яке Ісус сказав Марті, зайнятій багатьма справами: "Марто, Марто, одного потрібно" (Лк 10,42), – мовив кардинал Канталамесса. – Ці слова сьогодні звернені до кожного з нас. Потрібно лише одне! Якщо ти маєш це єдине, то маєш все, навіть якщо не маєш нічого іншого; якщо не маєш цього, то не маєш нічого, навіть якщо весь світ був би твоїм! Про те, чим є ця єдина необхідна річ, я хочу, щоб ви почули від великого філософа і віруючого ХІХ століття Сьорена К'єркегора, щоб ви не думали, що це тільки ми, проповідники, так вважаємо. Він каже: "Багато говорять про змарноване життя. Але змарнованим є лише життя того чоловіка [і тієї жінки, додам я], які так його прожили, обмануті радощами життя і своїми турботами, так і не зрозумівши, що є Бог і що вони, саме вони, стоять перед цим Богом" (К'єркегор, Смертельна недуга). Про те, що є єдиним необхідним, сам Ісус сказав у двох притчах. Це прихований скарб, за який варто продати все; це дорогоцінна перлина, за яку варто віддати всі перлини світу (Мт 13, 44-45). Єдине, що потрібно – це Боже Царство, тобто – Бог!».