Духовні вправи. Третя медитація кардинала Канталамесси: Чи віриш?
  • Срд, 21/02/2024 - 14:55
З нагоди тижня духовних вправ у Ватикані проповідник Папського дому ділиться з підписниками сторінок Vatican News в соціальних мережах короткими роздумами. Третій випуск присвячений вірі.

«Мене попросили ділитися з вами протягом шести днів однохвилинними роздумами. У світі є небагато слів, здатних за одну хвилину сказати стільки, що їх вистачить на цілий день, а то й на все життя: це слова, які виходять з уст Ісуса. Я буду пропонувати вам по одному, прохаючи вас "пережовувати" їх цілий день, як своєрідну жувальну гумку для душі», – так кардинал Ранєро Канталамесса, проповідник Папського Дому, представив проект, який здійснює разом із Vatican News. Протягом тижня, коли Папа Франциск та його співробітники з Римської курії зайняті великопосними духовними вправами, він пропонує щоденні короткі роздуми.

Сполучення зі світом Бога

«Словом для сьогоднішнього "пережовування", – зазначає у своїй третій медитації кардинал Канталамесса, – є питання, яке Ісус поставив сестрі Лазаря перед гробом її померлого брата: "Чи ти віриш?" (Ів 11,26)». «Залиш на мить все те, що вивчив напам'ять з катехизму і що повторюєш у Символі віри. Увійди в ту таємну сферу, де є тільки ти і Бог. Запитай себе: Чи вірю я? Чи вірив я коли-небудь по-справжньому, особисто, а не тільки "через посередника", навіть якщо йдеться про Вселенську Церкву? – заохочує проповідник. – Святий Павло пише, що "серцем вірується, а устами визнається" (Рим 10,10): чи моє сповідування віри випливає з глибини мого серця? Віра відкриває нові горизонти, вона єдина здатна дати серйозну відповідь на найважливіші питання людини: "Хто я? Звідки я прийшов? Куди я йду?". Цифрова епоха пропонує нам нову алегорію віри: підключення до Інтернету. Відкрий сторінку Google – і ти вже сполучений! Перед тобою відкривається ввесь віртуальний світ. Щось подібне досягається з вірою. Без проводів, без витрат. Коротка молитва, простий рух серця, погляд на образ Христа, що маєш перед собою – і ти сполучений! Підключений до світу, який не є віртуальним, а реальним. Єдиним, який є справді реальним, бо він вічний: Божий світ! Спробуй і переконайся, що я кажу правду!» – заохочує проповідник Папського дому.