Джордж Вайґель: Петрове служіння не може сприяти сум’яттю і хаосу
  • Птн, 09/02/2024 - 11:30

“Одне із завдань Петрового служіння — звести до мінімуму неминучий хаос і сум’яття. Не слід цього загострювати. І вже точно не слід заохочувати”, – стверджує у своїй колонці в The First Things відомий американський католицький інтелектуал, проф. Джордж Вайґель.

Автор посилається на слова Святішого Отця, сказані 26 січня під час аудієнції для членів Дикастерії Доктрини Віри. Франциск, говорячи про душпастирський документ Fiducia Supplicans, наголосив,  благословляються не зв’язки, а просто людей, які разом про це попросили і це благословення не має формального характеру. Проф. Вайґель зазначає, що деякі католицькі медіа прокоментували його слова як захист благословень для пар у “неврегульованих ситуаціях”, включаючи зв’язки осіб однієї статі. Про це пише ekai.pl.

На його думку, сучасний світ сповнений хаосу та сум’яття, і від Католицької Церкви він потребує переконливого, креативного, доступного та милосердного проголошення правд Євангелія та правд морального життя.

Проф. Вайґель звертає увагу на те, що хаос і сум’яття порушують мир і єдність Церкви, особливо серед найбільш побожних людей, а також душпастирство покликань. Багато людей готові прийняти тягарі і виклики священничого чи богопосвяченого життя через таємницю Божої любові; мало хто віддасть життя за знак питання, зазначає він. Окрім того, хаос і сум’яття – це серйозні перешкоди для євангелізації. Тому завданням Петрового служіння є заспокоєння хаосу та сум’яття, – наголошує він, цитуючи слова Євангелія св. Луки 22:32, коли Господь Ісус наказав Петрові “утверджувати своїх братів” під час Тайної Вечері.

Автор нагадує, що різноманітність в єдності, яку також покликаний оберігати Петровий Престіл, не є різноманітністю думок щодо усталених питань католицької віри, доктринальних чи моральних. Різноманітність в єдності – це не хаос і сум’яття. . “Одне із завдань Петрового служіння — звести до мінімуму неминучий хаос і сум’яття. Не слід цього загострювати. І вже точно не слід заохочувати”, – зазначає Джордж Вайґель.