Джордж Вайґель: світська мова витіснила власну мова Церкви. Синодальність замінить воскресіння?
  • Чтв, 09/11/2023 - 12:40

“Мова Синоду 2023 року, в якій світська лексика явно замінила власну мову Церкви, була передбачуваною. Там слова “синодальний” і “синодальність” вжито 342 рази, а слово “процес” — 87 разів, у той час як “Ісус” з’явився 14 разів”, — пише Джордж Вайґель, письменник, філософ і католицький теолог, у статті під назвою “Всі святі та Синод 2023”. Думки Вайґеля із посиланням на RadioMaryja.pl. наводить pch24. pl.

Теолог посилається на “одного видатного отця Синоду”, який під час т. зв. розмов у Дусі записував слова, які були використані та яких бракувало.

“Потім він використав це, щоб підготувати фіктивну записку, нібито від Генерального Секретаріату Синоду, адресовану членам Синоду, що складалася з двох частин. Перша частина – це слова, які необхідно використовувати в кожній заяві: синодальність, гармонія, симфонія, жінки, ЛГБТКІА+, спільна робота, виключені, ті, що живуть на маргінесі, Дух як протагоніст, нечутливі парохи, затуркані семінаристи, чуйний і добрий Папа, Земля, що кровоточить, раді всім, слухання, розпізнавання, розлучені, які живуть у нових зв'язках, отруєні моря”, – перераховує католицький письменник.

“Далі була частина під назвою Неприйнятна лексика: спасіння, гріх, навернення серця, святість, ненароджені діти, покликання, шлюб і сім’я, євхаристійне оновлення, покаяння та піст, переслідувані християни, релігійна свобода, недільна св. Літургія, таїнство покаяння, чеснота, парафії, інтелектуальне життя, освячуюча благодать, батьківство, рай, папа св. Іван Павло ІІ, Папа Бенедикт XVI, одна свята, католицька й апостольська Церква», – продовжує філософ.

Воскресіння – це ще одне слово, на відсутність якого в синодальних дискусіях, про які мені розповідали їхні учасники, варто звернути увагу. Що це за Церква в місії, якщо це не Церква, яка проголошує, що Ісус із Назарету воскрес із мертвих і встановлений як Господь і Спаситель (Ді. 2)? На Синоді 2023 року були моменти, і не мало, коли могло скластися враження, що для тих членів Синоду, які найбільше були заангажовані в Нову Євангелізацію – в Церкву в місії, яка проголошує Воскреслого Господа Ісуса Христа – Діяння Апостолів взагалі не були написані”, – підсумовує Джордж Вайґель.