Екуменізм, заснований на різноманітності? Кардинал з Ватикану критикує Церкву в Німеччині
  • Втр, 23/04/2024 - 17:50

Німецьке бачення екуменізму полягає на різноманітті, а не єдності. Німці не розуміють, що це може закінчитися серйозними проблемами. Про це говорить куріальний кардинал Курт Кох.

Конференція єпископату Німеччини спільно з Євангельською церквою в Німеччині видали нову брошуру з екуменічних питань. «Більше видимості в єдності та більше примирення в різноманітності. Про шанси процесуально-орієнтованого екуменізму» – йдеться у її заголовку. Брошура складається з низки статей, присвячених розумінню екуменізму та способам його реалізації на практиці.

Документ охоплює, серед іншого, питання спільного відправлення Євхаристії; автори нагадали, що в Німеччині вже кілька років протестанти можуть причащатися, якщо вони одружені та мають католицьку віру в Євхаристію, хоча вони не хочуть приєднуватися до Церкви.

Тепер документ розкритикував глава Папської ради єдності кардинал Курт Кох; про це він розповів в інтерв’ю порталу «Communio.de». За його словами, німецький екуменічний текст багато говорить про повну єдність між католиками і протестантами, але насправді не пояснює, як би виглядала така повна єдність. Документ хоче заснувати спільноту католиків і протестантів на різноманітності, не визнаючи ризику побудови абсолютно вільної, плюралістичної структури зі слабкими зв’язками. Фактично, те, що випливає з цього, є радше страхом перед справжньою єдністю, тому й пропонується різноманітність.

Кардинал також зазначив, що сьогодні вже не діє старе екуменічне гасло: «Віра розділяє, дія об’єднує». Зараз все інакше: саме в багатьох ключових етичних питаннях, таких як евтаназія чи аборт, існують дуже серйозні розбіжності між Католицькою Церквою та іншими християнськими спільнотами. Тут треба говорити одним голосом; інакше християнство матиме дедалі менше впливу на європейські суспільства.

Видається, що застереження кардинала Коха щодо німецького документу можна аналогічно застосувати до Синоду про синодальність Франциска; також у рамках проекту синоду пропагується різноманітний католицизм, у якому, наприклад, одні благословляють ЛГБТ-пари, а інші – ні, пише pch24.pl.