Екзорцист: обличчя диявола – це брехня
  • Втр, 05/12/2023 - 14:30

«Диявол не має справжнього обличчя, його обличчя – це брехня, а істина – це Ісус Христос», – розповідає о. Карел Орліта, новий очільник Міжнародної асоціації екзорцистів. Він підкреслює, що коли екзорцист на власні очі бачить присутність лукавого і в той же час відчуває ефективність молитви, а значить і силу Божу, це великий досвід віри. «І це дуже гарний досвід, бо він показує перемогу Христа над злом», – додає чеський священник.

Він зізнається, що після такого досвіду священницьке життя стає інтенсивнішим. Якщо, наприклад, раніше він молився Розарій щодня, то після цього буде молитися набагато частіше, бо розуміє необхідність і дієвість молитви. Отець Орліта працює в церковному трибуналі в Брно. Він розповідає, що відтоді, як проводить екзорцизми, повніше усвідомлює велич Таїнства Подружжя і правди про шлюб, коли йому, як судді, доводиться виносити рішення про його можливу недійсність.

За останні 10 років кількість священників, які належать до Міжнародної асоціації екзорцистів, збільшилася в чотири рази. Однак у деяких країнах, наприклад, у Німеччині, їхня кількість дуже незначна. На запитання, чому так відбувається, о. Орліта відповів, що цим питанням повинна займатися Дикастерія у справах єпископів, яка контролює дисципліну окремих єпископів по всьому світу. Кожен єпископ має обов’язок забезпечити уділення таїнств і сакраменталій, в тому числі екзорцизмів, вірним у своїй дієцезії.

Чеський священник підкреслює, що сучасний екзорцист повинен бути подібним до біблійного Давида, який вступив у боротьбу з Голіафом. «Він іде з вірою і смиренням, не приписує собі заслуги в досягненні чогось, але показує, що звільнення і перемога над злом походить від сили Божої», – каже о. Орліта. Людей, які задаються питанням, чи мають проблеми з нечистою силою, він заохочує з довірою звертатися до добрих і смиренних священників. Це тому, що, з його досвіду, є психічно хворі люди, які думають, що їх переслідує диявол, але також, навпаки, є одержимі люди, які думають, що мають психічні проблеми. «Тим, хто переживає такі ситуації, я раджу довіряти Церкві і силі Божій», – додає о. Орліта в інтерв’ю порталу NBQ.