Енніо Морріконе: моя музика покликана наділити голосом потонулих мігрантів
  • Нед, 20/10/2013 - 13:22

У суботу 2 листопада в міланській церкві Санта-Марія-Короната вперше прозвучить нова композиція видатного італійського композитора Енніо Морріконе, присвячена біженцям, що загинули біля берегів сицилійського острова Лампедуза. Трагедія, що сталася 3 жовтня, разом з іншими, які сталися  протягом останніх двадцяти років, забрали життя близько 20.000 чоловік, перетворивши середземноморське узбережжя в безіменну братську могилу.

Один з найвідоміших у світі композиторів, за свою багаторічну кар'єру створив знамениті твори для театру, радіо, кіно і телебачення, до глибини душі був засмучений людською трагедією цих корабельних аварій. В інтерв'ю газеті Єпископської конференції Італії «Avvenire» він сказав:
«Людей змушує втікати відчай, який не припиняється навіть перед лицем смерті. Молоді чоловіки, жінки, діти доведені до крайнього, безсловесного відчаю. Всі трагедії Лампедузи відбуваються в тиші, про подію ніхто не розповідає. Ми бачили ряди домовин, але ми знаємо дуже мало або взагалі нічого про життя цих людей з туніського, лівійського або єгипетського узбережжя, які біжать в інші країни від війни, переслідувань і страждань».

84-річного композитора надихнула можливість побачити і доторкнутися до дерев'яного хреста, зробленого з фрагментів кораблів, що затонули біля узбережжя Лампедузи. Це - пам'ять про людей, які шукали в Європі своє майбутнє, але знайшли загибель. Так в римській квартирі композитора народилася музика, покликана подарувати всім жертвам голос, якого вони не мали за життя: «Коли я тільки побачив цей дерев'яний хрест, я відразу почав чути музику, - каже Енніо Морріконе. - Спочатку хотів її назвати 'Пісня потонулих', проте загиблі не можуть співати; ми повинні вшанувати їх пам'ять.

Це дуже сумна музика, і моїм бажанням було хоча б на мить повернути голос тим, хто залишився лежати на дні Середземного моря, - всім жертвам цих трагедій імміграції».

Подібний дерев'яний хрест був подарований Папі Римському напередодні його візиту на Лампедузу. З приводу цієї першої апостольської поїздки Святішого Отця Енніо Морріконе сказав, що його захоплення Папою Франциском стало ще більшим: «Я повністю поділяю його слова, якими він засудив байдужість Заходу, - сказав композитор, - і слово «ганьба», вимовлене після трагедії 3 жовтня. Це було справжнє потрясіння.

Я також з великим інтересом прочитав інтерв'ю Папи Франциска газеті 'La Civiltà Cattolica' і його діалог з Еудженіо Скальфаро. Я зачарований його здатністю до спілкування».

На запитання журналіста газети «Avvenire» про те, чи може музика торкнутися совісті занадто байдужих європейців, Енніо Морріконе відповів: «Ні, музика може дати тільки емоції. Але буде вже добре, якщо вона на кілька хвилин подарує пам'ять про загиблих у морі, з'єднуючи Африку, з якої вони вирушили, з Європою, куди вони так і не дісталися».

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va