Естонія: відтепер одностатеві пари можуть укладати шлюб та усиновлювати дітей
  • Втр, 02/01/2024 - 16:52

В Естонії 1 січня набув чинності закон, який дозволяє укладення одностатевих шлюбів. Це перша з пострадянських країн, де ухвалили таке рішення.

До сімейного законодавства внесли зміни, аби дві повнолітні людини могли одружитися незалежно від статі. Так, слова «чоловік» і «жінка» у законі замінили на формулювання «дві фізичні особи», повідомляє sobor.com.ua з посиланням на hromadske.ua.

Також одностатеві пари, згідно з новим законом, отримали можливість усиновлювати дітей. Відповідні зміни естонський парламент ухвалив у червні 2022 року, але набув чинності закон лише з початком нового року.

Відтепер одностатеві пари можуть подавати заяву на шлюб онлайн. Перші заявки будуть оброблені та сертифіковані до 2 лютого. Зазвичай обробка заявок займає від одного до шести місяців.

Як відзначає Guardian, перемога на виборах прем'єр-міністерки Каї Каллас у лютому 2023-го сприяла зміцненню зусиль щодо досягнення шлюбної рівності. 

Раніше в країні ЛГБТ-парам дозволили укладати цивільні партнерства. Така можливість залишиться паралельно зі шлюбами.

Одностатеві шлюби в інших країнах

Естонія — перша з пострадянських країн, де легалізували одностатеві шлюби. У Латвії ЛГБТ-пари можуть укладати цивільні партнерства в нотаріуса. У Литві законопроєкт про цивільні партнерства тільки розглядають.

Натомість першою серед посткомуністичних країн одностатеві шлюби легалізувала Словенія. У Хорватії, Чехії, Угорщині та Чорногорії діють закони, які встановлюють одностатеві цивільні партнерства.

Тим часом в Угорщині закон забороняє "пропаганду гомосексуальності й трансгендерності» серед неповнолітніх".

В Україні одностатеві шлюби не легалізовані. Однак у парламенті в березні зареєстрували законопроєкт №9103, яким пропонують запровадити реєстроване партнерство (яке також називають «цивільним») як добровільний сімейний союз двох повнолітніх людей однієї чи різних статей.

На петицію про підтримку законопроєкту відповів президент Володимир Зеленський: він попросив звернути увагу на це питання спікера Верховної Ради, а також Кабінет Міністрів, оскільки Міністерство юстиції працює над схожим законопроєктом.

Тим часом Рада Церков жорстко виступила проти атаки на інституцію шлюбу та сім’ї через законопроєкт 9103. Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій закликає парламент відхилити проєкт Закону №9103 про інститут реєстрованих партнерств як такий, що несе загрозу для морального і психологічного здоров’я дітей та їхнього права на виховання в сім’ї, створеній на підставі шлюбу чоловіка і жінки, та погіршуватиме демографічну ситуацію в Україні.