Франциск закликав єпископів Литви не піддаватися ідеологіям, пов'язаним з неправильним розумінням свободи
  • Срд, 04/02/2015 - 09:05

2 лютого Папа Франциск прийняв у Ватикані єпископів з Литви, які приїхали з візитом ad limina.

Звернувши увагу на те, що серед єрархів чимало молодих, Папа сказав: «Серед вас є молоді побратими, але перш за все ті прелати, які пройшли через тяготи переслідувань. Дякую за ваше свідоцтво Ісуса Христа і за служіння святому Народу Божому!».

Папа зазначив, що в Литві пастирі завжди були близькі до віруючих і солідарні з ними. «Я знаю ваші апостольські труднощі, - додав Святіший Отець. - Якщо протягом довгого часу Церква у вашій країні була переслідувана режимами, заснованими на ідеологіях, несумісних з гідністю і людською свободою, то сьогодні вам доводиться стикатися з іншими пастками, як, наприклад, секуляризм і релятивізм. Тому поряд з невпинним сповіщенням Євангелії та християнських цінностей не можна забувати про конструктивний діалог з усіма, навіть з тими, хто не належить до Церкви і далекий від релігійного досвіду». Папа закликав католицькі громади Литви до гостинності та конструктивного, відкритого спілкування, щоб спонукати все суспільство до прагнення до загального блага.

Святіший Отець нагадав єпископам про необхідність піклуватися про ввірене їм духовенство і, в першу чергу, молитися Богу, щоб Він послав великодушних священиків, здатних на самопожертву, і переконаних мирян, які вміють прийняти на себе відповідальність у церковній громаді і в суспільстві. Папа закликав до «зрілої вірі в цивільній, культурній, політичній та громадській сфері».

Нагадавши, що в цей період Церква особливим чином розмірковує про сім'ю, Папа попросив приділяти більше уваги пастирському піклуванню сім'ями, допомагаючи їм не уподібнюватися менталітету світу цього. «Ваша країна, яка стала вже повноправним членом Європейського союзу, - зауважив Папа, - піддається впливам ідеологій, які хочуть ввести елементи дестабілізації сімей, породжені невірно зрозумілим сенсом особистої свободи. Вікові литовські традиції допоможуть вам відреагувати на ці виклики відповідно до розуму і віри».

Потім Папа підкреслив необхідність більшої уваги до покликань, а говорячи про підготовку семінаристів, звернув увагу на виховання в дусі євангельської бідності та управління матеріальними благами відповідно до соціального вчення Церкви.

«Прошу вас дбати про бідних, - сказав далі Папа. - І в Литві, незважаючи на економічний розвиток, є чимало потребуючих, безробітних, хворих і самотніх. Будьте поруч з ними».