Франція: єпископат проти включення права на аборт до конституції
  • Чтв, 09/11/2023 - 14:56

Конференція Єпископів Франції виступила проти оголошення процесу включення до Конституції вільного доступу до необмеженого вбивства дітей у лоні їхніх матерів. “Ще раз нагадуємо, що кожне життя – це дар для цього світу, крихкий і дорогоцінний дар, безмежно гідний, який треба прийняти і служити йому від його початку до природного кінця”, — стверджують французькі єпископи.

У повідомленні нагадується, що у 2022 році у Франції було 723 000 пологів і понад 234 000 абортів. “Це сумний рекорд у Євросоюзі, це число не зменшується, а навпаки, зростає. Ця драматична реальність виходить за рамки питання прав жінок. Це не прогрес. Наше суспільство повинно розглядати це, насамперед, як ознаку поразки в освіті та наданні соціальної, економічної та людської підтримки тим, хто її потребує. Слід непокоїтися про своє майбутнє, враховуючи прогнозоване скорочення чисельності населення”, – йдеться у заяві.

Французькі єпископи наголошують, що заповідь “Не вбивай” вписана у кожне сумління, не лише віруючих, і означає, що кожна людина довірена піклуванню всіх інших. “У певному сенсі ми всі відповідальні за цих ненароджених дітей. Тому справжній прогрес полягає у мобілізації всіх, як віруючих, так і невіруючих, аби прийняття життя отримувало більше допомоги та підтримки. Справжня нагальна потреба полягає в тому, щоби допомогти принаймні тим парам або жінкам, які сьогодні не мають справжнього вибору і відчувають, що не можуть утримувати свою дитину через соціальні, економічні та сімейні обмеження, які тиснуть на них, і надто часто лише на них самих”, – написали вони.

У документі цитуються слова Папи Франциска, які містяться в апостольському повчанні Evangelii Gaudium:“Захист життя ненароджених тісно пов’язаний із захистом усіх прав людини. Він передбачає віру в те, що людина завжди свята (...) у кожній ситуації і на кожному етапі свого розвитку. (…) Якщо ми відкинемо це переконання, не буде міцної та тривалої основи для захисту прав людини, яка завжди залежить від переваг зміни урядів” (213).

Єпископи вказують на необхідність більшого сприяння і гарантій прав жінок. Вони вказують на необхідність забезпечення дійсно рівної оплати праці, захисту від насильства у соціальному та сімейному житті, соціальної підтримки їхньої ролі у вихованні дітей. “Чи виправдано ставити аборт нарівні з цими фундаментальними правами? Включення його до основних прав означало б порушення всього балансу цих прав”, – зазначають вони.

Ієрархи наголошують, що католики відчувають покликання служити правам і гідності найслабших. Вони моляться за подружжя та жінок, які зіткнулися з трагедією аборту. “Ми знову висловлюємо нашу вдячність тим, хто мобілізується, щоби слухати, супроводжувати, підтримувати, розраджувати, ніколи не засуджуючи, а також усім парламентаріям, які матимуть відвагу просувати культуру життя своїм голосом і відданістю”, — сказали зібрані в Лурді на засідання єпископи Франції.

Джерело: info.wiara.pl