Гаїті: шістьох монахинь викрали озброєні злочинці
  • Суб, 20/01/2024 - 14:23

В останніх днях столиця Гаїті стала ареною злочинних дій та жорстоких перестрілок, а деякі райони стали об’єктами бандитських нападів. У контексті цієї ситуації викрадено шістьох черниць та пасажирів автобуса. Місцевий єпископ звернувся до суспільства із закликом до солідарності, щоб домогтися звільнення заручників.

В останніх днях столиця Гаїті переживає зростання насильства, аж до тієї міри, що деякі райони були перекриті. Як повідомляють місцеві джерела, в п’ятницю, 19 січня 2024 року, шість черниць зі Згромадження Сестер Святої Анни, були викрадені, коли вони їхали в автобусі до університету в столиці Порт-о-Пренс. Озброєні люди зупинили автобус та, крім сестер, взяли у заручники водія і всіх пасажирів, а транспортний засіб відвезли в невідомому напрямку. Викрадення сталося в центрі столиці серед білого дня.

Звільнити заручників та припинити злочинні дії

Цей злочинний акт підтвердила Конференція богопосвячених осіб Гаїті. Преосвященний П’єр-Андре Дюма, єпископ Анс-а-Во і Мірагона, «рішуче і твердо засуджує» цей випадок. За його словами, цей «ненависний і варварський акт не шанує навіть гідність богопосвячених жінок, що віддають себе Богові всім серцем, щоб виховувати і формувати молодь, найбідніших і найуразливіших в нашому суспільстві». У своїй ноті єпископ закликав припинити «ці підлі і злочинні дії» та звільнити всіх викрадених, запропонувавши себе в якості заручника замість них. Він заохочує «все гаїтянське суспільство об’єднатися, щоб сформувати справжній ланцюг солідарності навколо всіх викрадених людей в країні, домогтися їх звільнення і забезпечити їх швидке й безпечне повернення до своїх сімей і близьких».

Демонстрації проти відсутності безпеки

Від минулої неділі озброєні угруповання активізували свої кровопролитні дії, в той час як по всій країні проходять демонстрації протесту проти відсутності безпеки. У четвер, один з районів столиці став ареною жорстоких перестрілок між ворогуючими бандами, а деякі квартали стали об’єктами бандитських нападів. За повідомленнями місцевого керівника правозахисної організації, в результаті зіткнень загинуло близько 20 осіб. На вулицях Порт-о-Пренса мешканці звели барикади, щоб захистити себе. Протягом кількох тижнів у Порт-о-Пренсі також почастішали викрадення людей. Минулого тижня були викрадені лікар і суддя, які були звільнені після сплати викупу. Водночас, упродовж кількох днів поспіль, країну сколихнули антиурядові демонстрації.