Глава Папської академії для життя назвав евтаназію «допустимою»
  • Пон, 24/04/2023 - 13:31

Архиєпископ Вінченцо Палья, президент Папської академії для життя, висловився на підтримку легалізованого самогубства з допомогою лікаря, назвавши його «допустимим», попри чітке вчення Католицької Церкви, яке рішуче його засуджує.

«Особисто я б не практикував самогубство з допомогою лікаря, але розумію, що юридичне посередництво може бути найкращим загальним добром у конкретних можливих обставинах, в яких опиняється особа», - сказав Палья під час промови 19 квітня на Міжнародному фестивалі журналістів у італійському м. Перуджія, інформує CNA.

Висловлювання Архиєпископа звучали в рамках презентації, що містила документальний сюжет про італійця, який поїхав до Швейцарії, щоб там померти з допомогою евтаназії. Відео дискусії італійською мовою можна переглянути за посиланням: https://www.festivaldelgiornalismo.com/programme/2023/the-final-trip-towards-the-end-of-life

Нагадаємо, що відповідно до Катехизму Католицької Церкви, «навмисна евтаназія, незалежно від її форм і мотивів, є вбивством» та «серйозно суперечить гідності людської особи і пошані до Живого Бога, її Творця» (ККЦ 2324).

У 2020 році Конгрегація доктрини віри підтвердила це вчення у листі «Samaritanus bonus» щодо «турботи про особу в її критичних та кінцевому періодах життя», який погодив Папа Франциск.

«Непорушна цінність основного принципу природного морального закону є необхідною основою для правового порядку»,- йдеться у листі. – «Ми не можемо робити прямий вибір відібрати в когось життя, навіть якщо ця особа про це просить».

Під час свого виступу 19 квітня Арх. Палья також піддав критиці розширення законодавства певних країн, що дозволяють недобровільну евтаназію.

Це вже не вперше висловлення Арх. Пальї викликають суперечність. У 2019 р., відповідаючи на питання щодо евтаназії, а саме чи може католик чи католицький священник бути присутнім під час чиєїсь евтаназії, Палья відповів невеликій групі журналістів, що він би хотів цього, оскільки «Господь ніколи нікого не відкидає».

«У цьому сенсі, супроводжувати, тримати вмираючого за руку, є, на мою думку, прекрасним обов’язком кожного віруючого, який слід поширювати»,- сказав тоді він, додаючи, що вірні також повинні створювати контраст до культури самогубства з допомогою.

Окрім того, у серпні 2022 року, Арх. Палья став джерелом різкої критики з боку противників абортів за те, що на італійському телебаченні назвав «Закон 194» (який у 1978 році легалізував аборти в Італії) «стовпом суспільства». Згодом у своїй заяві Папська академія для життя зазначила, що коментарі Архиєпископа були «вирвані з контексту».