Глава УГКЦ: Щоб обновити наші всенародні сили в боротьбі на виснаження, любімо! Ми з вами живемо у кредит
  • Пон, 04/12/2023 - 09:44

«Для того, щоб обновити наші всенародні сили, не дати нам опустити руки у тій боротьбі на виснаження, любімо наших братів і сестер, наших воїнів, які сьогодні захищають наше майбутнє. Це про них, про таку обновляючу і спасаючу силу каже Христос, коли стверджує, що «ніхто неспроможен любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає». Ми всі з вами повинні усвідомити, що живемо в кредит часу і можливостей, які вони нам дають для того, щоб жити, любити, в любові плід приносити і багатіти у Господа Бога». Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді 3 грудня, у 26-ту неділю після Зіслання Святого Духа, в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

Патріарх зауважив, що час передріздвяного посту крок за кроком посилює наше очікування народження Спасителя. Відтак звернувся до притчі про безумного багача із сьогоднішнього Євангелія від Луки 12, 16–21. Насправді ця притча не про майно, а про стосунки, а час посту — це час перевірки наших стосунків, підкреслив Блаженніший Святослав. Про це розповідає Департамент інформації УГКЦ.

«Ця притча сьогодні запрошує нас переглянути три найважливіших стосунки, без яких людина не є собою: це є стосунок з Богом; стосунок по відношенню до самих себе, до власної душі, власного „я“; а відтак відношення до ближнього, до тих, хто є поруч», — сказав архиєрей.

Пояснюючи зміст слів «земля вродила гарно», Глава Церкви звернув увагу на те, що Боже Слово акцентує не на чоловікові, який виростив великий урожай, але на землі, яка добре вродила. «А коли книги Священного Писання говорять про землю, то йдеться про простір спілкування між Богом і його вибраним народом. І той, хто успадкував цю Богом дану землю, уже перебуває в особливому стосунку з живим Богом… Отож наше життя залежить, перш за все, від вміння спілкуватися з живим Богом. А Бог є живий, перш за все, тому, що Він є Богом, який дарує, а не бере», — зазначив проповідник.

Предстоятель звернув увагу і на слова безучного багача до себе самого «Душе моя, маєш добра багато — їж, пий, веселися, бо достатку маєш на багато років». «Спитаймо самі себе, — застановився архиєрей, — чи те, що дає земля, — їжа, пиття, справді є добром для нашої душі? Чи ми дійсно живемо тільки для того, щоби їсти, і пити, і веселитись? Насправді ми чуємо, що наша душа потребує якоїсь іншої поживи, якогось іншого пиття. Про цю спрагу живого Бога моєї душі каже мені сьогодні пророк Давид. І цю спрагу, цей голод може задовільнити лише Божа любов».

Багач із притчі абсолютно виключив із горизонту власного щастя, комфорту, свого ближнього. Він думає тільки про себе та хоче сам спожити все, що земля вродила. «Він, бідний, не розумів, що Бог дав йому плідну землю для того, щоб він багато міг дати, а тоді багато міг жити. Бо справжня любов — це про самодарування не того тільки, що я маю, але ким я є. Лише той, хто вміє давати так само, як щедро дарує Господь Бог, той живе», — наголосив Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ зауважив, що цієї зими ми підходимо до нового етапу боротьби з російським агресором. Очільники нашої держави говорять про нову фазу війни, яка «є війною не тільки на винищення українського народу, але й на виснаження наших сил».

І це, за його словами, природньо, що все, що приходить від землі, виснажується. Всі ресурси, які ми по-людськи використовуємо, мають властивість вичерпуватися. «Для того, щоби вистояти, щоб перемогти, щоби щоразу оновляти наші з вами сили, щоб тамувати спрагу душі, нам як ніколи в приготуванні до Різдва Христового потрібно відновити наші життєві стосунки з Богом, справжні стосунки із моїм власним „я“ і справжнє животворче ставлення до мого ближнього», — вважає Блаженніший Святослав.

«І цього тижня ми отримуємо унікальну нагоду, — підкреслив Патріарх. — Так сталося, що зі зміною календаря свято Святого Миколая 6 грудня і свято українського війська випадають в один день. Що нам Господь Бог тим хоче сказати? Для того, щоби не змучитися, — навчися любити. Як тобі складно і тяжко, як видається, що ти вичерпаний чи вичерпана, спитай себе: а кого я люблю? В ім’я кого я живу? Хто є моїм найбільшим багатством? І думаю, що Святий Миколай, який є дня нас, християн, втіленням діяльної любові, нехай навчить батьків в цей день дивитися на своїх дітей як на великий дар від Бога, який щоразу обновлятиме ваші материнські і батьківські сили. Бо тільки любов не вичерпується, а коли ми її даємо, вона помножується».