Глава УГКЦ у Томину неділю: Нехай кожна матір відчує себе доторкнутою воскреслим Спасителем
  • Нед, 12/05/2024 - 15:58

12 травня, у Томину неділю та День матері, під час проповіді у Патріаршому соборі Отець і Глава УГКЦ порівняв досвід учнів, які зустріли Христа після Воскресіння, з досвідом українського народу, який переживає трагедію війни, а також привітав усіх матерів, зокрема тих, які сьогодні відчувають себе зраненими у своєму материнстві через війну.

Сьогоднішнє Євангеліє розповідає про зустріч учнів із воскреслим Учителем. Христос прийшов до них крізь замкнені двері, кажучи: «Мир вам». За словами Блаженнішого Святослава, слово «Мир» устами воскреслого Христа означає повноту життя.

Розповідаючи про особливу зустріч апостола Томи з воскреслим Спасителем та його навернення, Предстоятель зазначив, що сьогодні досвід втрати і віднайдення, досвід розпачу, а потім великої радості переживає багато українців.

«Багато хто втрачає віру в Бога, переживши пряме насилля, бачивши, як на його власних очах ворог знищив рідний дім, окупував його місто і село. Сьогодні десятки тисяч українців кричать: Боже, де Ти є? — зазначив Глава УГКЦ. — Можливо, вони плачуть над своїм життям, розбитим цією війною так само, як Єремія плакав над знищеним Єрусалимом, і кажуть: Наверни нас до себе, Господи, і ми повернемося».

Блаженніший Святослав підкреслив, що повернення до віри та зустріч з воскреслим Христом — це шлях до справжнього миру та зцілення. Він закликав вірних не втрачати надії і шукати сили у молитві та Таїнствах Церкви.

«Господи, дай нам зустріти Тебе живим між нами, — промовив Предстоятель УГКЦ. — Господи, скажи до нас це слово „Мир вам“, бо так сьогодні цього миру спрагла українська земля».

Традиційно, друга неділя травня в Україні — це День матері. У це особливе свято Предстоятель також привітав усіх українських матерів, згадавши про їхню біль та страждання, викликані війною.

«Нехай кожна мати відчує себе доторкнутою воскреслим Спасителем, — побажав Глава Церкви. — Нехай та повнота життя, яку матір і батько покликані передати своїм дітям як дихання воскреслого Спасителя силою і діянням Святого Духа, буде радістю наших матерів».

На завершення проповіді Блаженніший Святослав звернувся до дітей, які в цей день урочисто приступили до Святого Причастя у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві. Він подякував їм за приготування до цієї особливої миті, а також закликав їх берегти віру та постійно зростати в ній.

«Нехай ці діти будуть сьогодні для усіх нас прикладом і закликом пережити особисту зустріч з воскреслим Христом у Таїнстві Пресвятої Євхаристії», — підкреслив Предстоятель УГКЦ.

 
 
Департамент інформації УГКЦ