Халдейський патріарх: Великий Піст - час відновити Божий образ у собі
  • Втр, 20/02/2024 - 16:12
У великопосному посланні Глава Халдейської Католицької Церкви заохочує вірних не падати духом перед обличчям загрозливої картини світу, позначеної війнами, зокрема й на батьківщині Ісуса, а використати слушну нагоду покутного періоду, щоб розпізнати, що єдиною дорогою спасіння є дорога близькості з Богом.

У світі, який дедалі більше «оповитий темрявою», час посту і покаяння, який Церква пропонує перед Великоднем, приходить, щоб показати нашому життю новий горизонт, і заохочує нас «дозволити Святому Духові змінити нас зсередини, змінити наш світогляд і наш спосіб життя». Про це пише іракський кардинал Блаженніший Луїс Рафаїл Сако, Патріарх Халдейської Церкви, у пастирському посланні з нагоди початку Великого Посту. У ньому він закликає розпізнати і цінувати оновлюючу силу посту, в той час як близькосхідний і глобальний сценарій переживають потрясіння війною, терором і спустошенням.

Відтоді, як людина «відвернулася від Бога, свого Творця, її серце закам'яніло», пише Блаженніший Луїс Рафаїл, додаючи, що відтоді, як Каїн убив свого брата Авеля, «зло існує у всіх своїх формах», таких як «насильство, тероризм, війни, вбивства, руйнування, корупція, порушення прав людини і зневага до її законних прагнень». Сьогодні, за його словами, ситуація погіршується, «особливо в нашому регіоні», а світовий сценарій позначений руйнівними війнами, «насамперед, на землі Ісуса і в Україні». Все це розбиває і засмучує серця людей, «їхні думки розгублені, тривожні і налякані».

Глава Халдейської Католицької Церкви нагадує, що Чотиридесятниця, з її практиками посту і покаяння, є сприятливим часом для вимолювання того, «щоб людина відновила свій образ, створений Богом на Його подобу». Це також сприятливий час для того, щоб «визнати наші огидні гріхи, відмовитися від шкідливих звичок, вирвати коріння егоїзму, байдужості, ненависті та насильства». У часі Великого Посту легко відчути, що лише близькість Господа є «дорогою нашого спасіння». Дорогою, якою ми прямуємо, зберігаючи вірність Христові. «З цією довірою і молитвою, – підсумовує іракський кардинал, цитуючи 23-й псалом, – ми можемо сказати: "Якщо ходитиму долиною темряви, то не буду боятися зла, бо Ти зі мною"». Тільки близькість Ісуса може наповнити серця впевненістю і дозволити нам «рішуче протистояти злу, доки не сталася катастрофа».