«Храм перебуває в жахливому аварійному стані!» – народний депутат відреагував на ситуацію щодо костелу св. Миколая
  • Пон, 15/04/2024 - 13:49

Ростислав Тістик скерував депутатський запит для привернення уваги до проблеми руйнування культової споруди та пришвидшення процесу передачі храму парафії. Про це народний депутат України Ростислав Тістик повідомив на своїй сторінці у Facebook. 

«Костел має непросту історію існування – побудований у 1899-1909 роках пережив припинення богослужінь, обстріли під час Другої світової війни, знищення скульптур та ікон радянською владою, пожежу та заморозку процесів реставрації через повномасштабне вторгнення.

Храм перебуває в жахливому аварійному стані!

На превеликий жаль, більшу частку культурного надбання вже не повернути…

Проте, допоки будівля костелу перебуває в державній власності, реставрувати її коштами меценатів не можна! Хоча у храму вистачає охочих допомогти з відновленням», – написав Тістик.

Нардеп також наголосив, що призначення будь-якої святині, в першу чергу, не культурне, а релігійне! 

«Релігійна громада заявляє, що бере на себе обов’язок відновити, реставрувати й зберегти пам’ятку відповідно до найкращих міжнародних і вітчизняних стандартів і закликає Міністерство культури та інформаційної політики України врешті завершити підготовку всіх документів щодо передачі костелу!», – резюмував Ростислав Тістик.

Крім того, народний депутат зазначив, що скерував необхідний депутатський запит для привернення уваги до даного питання та пришвидшення процесу.

Принагідно нагадуємо, що Кабінет Міністрів України у відповідь на петицію, підтвердив рішення МКІП про те, що Мінкульт зобов’язаний повернути костел парафії до 1 травня 2024 року згідно Меморандуму.