Єгипет: студента-копта, засудженого за статтю про дискримінацію християн, помилувано
  • Чтв, 20/07/2023 - 15:16

Коптський студент Болонського Університету Патрік Закі був помилуваний президентом Єгипта Фаттахом ас-Сісі в середу. Напередодні його засудили до трьох років позбавлення волі за написання статті, в якій він вимагав поважати права християн-коптів у Єгипті. Про це повідомляє wiara.pl з посиланням на італійські медіа.

“Президент Абдель Фаттах ас-Сісі, використавши свої конституційні повноваження, видав президентський указ про помилування групи засуджених осіб, включаючи Патріка Закі та Мохамеда Ель-Бакера, у відповідь на звернення Ради Секретарів Національного Діалогу та політичних сил”, – зазначено у Фейсбуці.

На думку італійських коментаторів, рішення єгипетського президента продиктоване тиском Італії та США щодо звільнення копта. У вівторок відбулося 11-е судове засідання з моменту його затримання у 2020 році за звинуваченням у поширенні неправдивої інформації в країні та закордоном. Раніше Закі, студент Болонського університету, приїхав до Єгипту, щоби відвідати свою родину.

Звинувачення у “розповсюдженні фейкових новин всередині та за межами країни” ґрунтувалося на статті, яку він написав у 2019 році про терористичні замахи ІДІЛ та два випадки дискримінації християн-коптів у Єгипті.

На суді над Закі, відповідно до очікувань і на прохання Італії, в залі суду у вівторок були присутні іноземні дипломати, які пообіцяли стежити за процесом. Окрім двох італійських дипломатів, у Палаці Правосуддя в Мансурі також були присутні представники США, Європейського Союзу, Швейцарії та Канади.

В Італії за останні три роки відбулося багато демонстрацій на захист Закі. 5 липня Закі онлайн з Єгипту захистив дисертацію в Болонському університеті.

“Це велика радість для Болоньї, я сподіваюся, що це означає його швидке повернення в місто. Ми маємо подякувати всім активістам, які присвятили себе Патріку Закі, Amnesty International, ректору університету та уряду, який вів діалог з Єгиптом”, – сказав мер Болоньї Маттео Лепоре. “Якщо вчорашній день був днем катастрофи, то сьогодні день щастя”, — сказав Ріккардо Нурі, речник італійської Amnesty International.

У середу після повідомлення про помилування Закі Сенат Італії призупинив роботу. “Я хочу висловити радість усього Сенату. Дякую всім, хто присвятив ці роки звільненню Закі”, — сказав сенатор Філіппо Сенсі. Його слова супроводжувалися тривалими оплесками.