Єп. Стрікленд: я не можу зректися мандата, дорученого мені Бенедиктом XVI
  • Чтв, 14/09/2023 - 17:53

За даними деяких медіа, у відповідь на сміливий захист католицької доктрини єпископом Джозефом Стріклендом, Ватикан розглядає можливість попросити ординарія єпархії Тайлер залишити посаду. Ієрарх дошкулив Папі Франциску своєю критикою Синоду про синодальність та інших кроків Святішого Отця, які сприяли поширенню помилок у Церкві, не підбираючи м’яких слів. У листуванні з одним із американських консервативних порталів священник прокоментував чутки про можливий тиск. Як він запевнив, він не має наміру сам подавати у відставку. Про це пише pch24.pl.

9 вересня Папа Франциск зустрівся з Апостольським Нунцієм у США та Префектом Дикастерії у справах Єпископів. Згідно з інформацією, поданою порталом The Pillar, головною темою їхніх розмов нібито було визначення наслідків для єпископа єпархії Тайлер, який не шкодував сміливих слів на адресу Святішого Отця та критикував відкритість Франциска до багатьох небезпечних тенденцій, які стають дедалі сильнішими у Церкві.

Наприкінці минулого місяця єпископ Стрікленд опублікував пастирський лист до вірних, у якому повторив правди віри, оскільки, на його думку, існує ризик, що вони будуть підважені під час Синоду про Синодальність. 12 травня він також написав у соцмережах: “Я вірю, що Папа Франциск є папою. Проте для мене настав час сказати, що я відкидаю його програму підважування депозиту віри. Ідіть за Ісусом”…

Першою “ластівкою”, яка сповістила, що ці та інші приклади критики Ватикану з боку техаського єпископа не залишаться без реакції, став червнева апостольська візитація до єпархії, якою він управляє. Відповідно до офіційного наративу, її метою була перевірка фінансових та адміністративних порушень – але мало хто сумнівається, що по суті це була форма покарання за незручну діяльність американського ієрарха. Як повідомляв The Pillar, тепер, використовуючи матеріали, зібрані під час візитації, Апостольська Столиця може намагатися змусити єпископа залишити ввірене йому служіння – з одного боку, пропонуючи “добровільну” відречення від єпископства, і з іншого, “погрожуючи” наслідками.

Тим часом ординарій єпархії Тайлер вже встиг розвіяти деякі сумніви щодо подальшого розвитку справ. У листуванні з порталом religionnews.com він зазначив, що ідея зректися служіння абсолютно йому не імпонує. “В принципі, я не можу зректися мандата, дорученого мені Бенедиктом XVI”, – відповів він в електронному листі на запитання редакції. “Звісно, цей мандат може бути відкликаний Папою Франциском, але я не можу добровільно залишити паству, над якою мені довірено владу як наступникові апостолів”, — уточнив ієрарх, додавши, що офіційних сигналів про намір усунути його наразі ще до єпархії не доходило.