IKEA звільнила співробітника за публікацію біблійних віршів
  • Чтв, 15/08/2019 - 12:02

Після звільнення співробітника за публікацію біблійних віршів, популярній мережі IKEA з продажу меблів пред'явлений позов. Співробітник, який працював у польському магазині IKEA, висловив у своїй публікації незгоду з просуванням компанією «прав ЛГБТ».

Колишній працівник IKEA, який назвав себе Томашем К., повідомив державному польському телеканалу TVP Info, що його звільнили з посади співробітника магазина в Кракові після відмови видалити коментар, розміщений у внутрішній мережі компанії.

Даний коментар був критичним висловлюванням щодо події, проведеної IKEA в знак солідарності з спільнотою ЛГБТ.

«Мене найняли продавати меблі. Подія вразила мене, адже я католик і у мене інші цінності».

У заяві компанії йдеться, що вона опублікувала статтю в Міжнародний день боротьби з гомофобією, біфобією і трансфобією, представляючи «цінності і точку зору» IKEA стосовно ЛГБТ.

У заяві також сказано, що співробітник опублікував коментар під статтею, озвучивши «думку так, що це вплине на права ЛГБТ і гідність осіб, що мають відношення до даного питання».

За даними «Католицького інформаційного агентства» (Catholic News Agency), в своєму запереченні проти компанії, яка пропагує гомосексуалізм, Томаш опублікував два вірші з Святого Письма.

Один вірш був з Євангелія від Матея 18: 6: «Горе світові від спокус, бо мусять спокуси прийти; але горе тому чоловікові, через якого спокуса приходить».

Другий - Левіт 20:13: «А хто лежатиме з чоловіком як із жінкою, то обидва вони вчинили гидоту, будуть конче вбиті, кров їхня на них».

Компанія відзначила в заяві, що багато співробітників звернулися до відділу кадрів IKEA з приводу публікації Томаша: «Співробітник використовував цитати зі Старого Завіту про смерть і кров в контексті, натякаючи на майбутню долю гомосексуалів. Основою нашої корпоративної культури є свобода думок, толерантність і повага до кожного співробітника.

Політика компанії в області прав людини і рівності підтримується її нормами поведінки і спрямована на недопущення дискримінації. Ми поважаємо людей усіх віросповідань і цінуємо наші відмінності, проте ми не підтримуємо поведінку дискримінаційного характеру заради просування однієї точки зору.

IKEA - відкрита компанія. Серед нас є люди різних переконань, в тому числі і багато католиків. Ми поважаємо один одного, наші погляди і віросповідання. Кожен має право бути самим собою, право на безпеку, рівноправність і повагу».

IKEA підкреслила, що не потерпить на робочому місці «приниження гідності співробітників».

«Ми реагуємо, коли завдають матеріальних збитків або ображають гідність співробітників. В даному випадку відбулося саме це, тому ми прийняли рішення розірвати контракт із співробітником. Проблемою стала не думка, а спосіб її вираження».

Томаш і його адвокати вважають, що було порушено його право висловлювати переконання.

Він повідомив польському державному каналу, що його попросили видалити образливий пост, проте колишній продавець «не має права піддавати цензурі Бога».

«Я не вважаю, що я повинен це робити. Привів дві цитати з Святого Письма: про спокуси і про те, що співжиття двох чоловіків є огидним».

Консервативна юридична організація Ordo Iuris Institute надає Томашу юридичну допомогу. За повідомленням сайту news.com.au, організація подала позов до районного суду Кракова.

Юридична група стверджує, що IKEA представила факт в хибному світлі, вказуючи, що Томаш закликав до насильства, а насправді - лише цитував Біблію.

«Натяк, що ганьбить в заяві IKEA порушує особисті права Томаша», - повідомив голова Ordo Iuris Єжи Кваснєвський news.com.au. «Це пояснюється упередженнями проти християн».

На додаток до позову міністр юстиції Польщі Збігнев Зібров дав слідчим вказівку вивчити справу Томаша.

У п'ятницю Зібров назвав ситуацію шокуючою.

«Якщо це підтверджено, то це абсолютно обурливо», - додав Зібров в інтерв'ю TVP Info.

Польща на 87% складається з католиків. Країною керує консервативна партія «Закон і справедливість». Згідно з даними, отриманими кореспондентом порталу Bloomberg, лідер партії Ярослав Качинський попередив минулого місяця, що просування прав геїв є «серйозною небезпекою» для інституту сім'ї.

Це не перший випадок, коли IKEA викликала обурення польських католиків: у 2008 році місцеві християни бойкотували IKEA після того, як гей-пара з'явилася в каталозі товарів для будинку.