Інвалідність та інклюзія в центрі асамблеї Папської академії суспільних наук
  • Срд, 10/04/2024 - 13:01

У Ватикані розпочалася пленарна асамблея Папської академії соціальних наук, яка присвячена становищу людей з інвалідністю, що за словами Президентки академії, займають центральне місце в навчанні Папи Франциска.

 

«Змінити суспільні визначники та будувати нову культуру інклюзивності», – на таку тему від 9 до 11 квітня 2024 р. в Палаці Пія IV у Ватикані, осідку Папських академій наук і соціальних наук, відбувається пленарна зустріч Папської академії суспільних наук (PASS).

«Це вперше з часу заснування в 1994 році, – зазначає с. Хелен Алфорд OP, Президентка академії, – що PASS присвятила пленарне засідання особам з інвалідністю. Цілком доречно, що в 30-ту річницю академії ми присвятили увагу цій важливій групі, яку іноді називають третьою за чисельністю нацією в світі, яка за кількістю наближається до населення Індії та Китаю. Вони також є ключовою групою у понтифікаті Папи Франциска, який настійно бажає, щоб люди з інвалідністю перетворилися з прихованих вигнанців на активних учасників суспільного життя. Пленарне засідання PASS є внеском у те, щоб зробити це можливим».

Прямуючи до інклюзивної участі

«Історично склалося, що суспільства по-різному сприймали людей з інвалідністю, що часто призводило до їхнього виключення та маргіналізації. Незважаючи на прогрес, багато людей з інвалідністю досі зіштовхуються зі значними бар'єрами на шляху до повної соціальної інтеграції. Пленарне засідання має на меті розглянути складний досвід людей з інвалідністю та сприяти трансформаційним змінам у соціальних нормах і політиці в напрямку інклюзивності та справедливості», – йдеться в повідомленні для преси, яке також наводить слова кардинала Пітера Тарксона, Канцлера Папських академій наук і суспільних наук, який наголошує на потребі такого підходу, що полягає не тільки в тому, щоб надавати соціальну допомогу, але вести до активної участі людей з інвалідністю в цивільному та церковному житті. «Це вимогливий і навіть виснажливий шлях, який дедалі більше сприятиме формуванню свідомості, здатної визнавати кожну людину унікальною і неповторною особистістю», – переконаний він.