Іран: служба безпеки розправляється з новонаверненими християнами
  • Втр, 25/07/2023 - 14:12

Хвиля рейдів іранських сил державної безпеки призвела до арештів понад п’ятдесяти новонавернених християн, причому місцеві правозахисні групи стверджують, що їхня кількість може сягати сімдесяти. Про це пише Слово про слово з посиланням на christiantoday.com.

Арешти були частиною серії рейдів і довільних затримань, що відбулися протягом минулого тижня в п’яти містах.

Місцеві правозахисні групи не впевнені в причинах раптового переслідування новонавернених християн, оскільки всі заарештовані раніше належали до другої за величиною гілки ісламу – шиїзму, але існує думка, що це свідчить про свідому зміну стратегії іранської влади.

“Незрозуміло, що є мотивом цього раптового сплеску арештів християн, – сказала Генрієтта Бліт, виконавчий директор благодійної організації “Відкриті двері”, яка займається питаннями релігійних переслідувань християн. “Схоже, що це частина більш широкого наступу на громадянські свободи”.

Якими б не були мотиви арештів, навернення в Ірані вважається серйозним злочином і класифікується як загроза національній безпеці, що тягне за собою значне покарання.

“Поліція вривається в будинки і хапає батьків на очах у їхніх дітей”, – сказала Кіа Ааліпур, представник “Статті 18”, партнерської групи “Відкритих дверей”, яка захищає християнську меншину Ірану.

“Навернених християн зазвичай звинувачують у пропаганді проти держави або членстві в незаконних групах, які вважаються “антидержавними”. Ці звинувачення можуть призвести до десятирічного тюремного ув’язнення”.

Численні новонавернені, які за іранськими законами класифікуються як “невизнані християни”, вже були ув’язнені, в тому числі мати трьох дітей Сакіне Мехрі Бехджаті і 63-річний хворий на хворобу Паркінсона Хомаюн Жавех.

Ці останні арешти різко обірвали період відносного спокою в Ірані після місяців тривалих заворушень, що спалахнули після вбивства 22-річної іранки Махси Аміні. Пані Аміні загинула за підозрілих обставин після того, як була заарештована “Патрулем настанов”, поліцією релігійної моралі, за те, що нібито не носила хіджаб. Її смерть викликала хвилю насильницьких протестів, які потрясли уряд і призвели до загибелі щонайменше 476 осіб, вбитих силами безпеки.

“Наші працівники в Ірані вважають, що ці репресії можуть бути пов’язані з наближенням річниці смерті Махси Аміні у вересні”, – сказала Кіа Ааліпур.

Відомо, що уряд Ірану розглядає навернення в християнство як спробу західних країн підірвати ісламський режим Ірану, і ряд лідерів