Іранські християни зіткнулися з масовими арештами за розповсюдження Біблії у 2023 році
  • Втр, 20/02/2024 - 16:23

У 2023 році Іран здійснив масові арешти християн, зосередивши увагу на тих, хто розповсюджував Біблії, викликаючи занепокоєння серед правозахисних організацій і викликаючи заклики до міжнародної спільноти реагувати.

 

За даними спільного щорічного звіту організацій Article 18, Christian Solidarity Worldwide, Open Doors та Middle East Concern, третина затриманих мали при собі кілька копій Біблії. Загалом у 2023 році було задокументовано 166 арештів, що порівняно зі 134 у 2022 році.

 

Арешти відбувалися хвилями, зокрема, понад 100 арештів було здійснено протягом трьох літніх місяців, а також було зареєстровано додаткові арешти під час Різдва.

 

Стів Дью-Джонс, директор з новин Article 18, зазначив, що арешти, ймовірно, були сплановані напередодні річниці смерті Махси Аміні, чия смерть після затримання “моральною поліцією” спровокувала протести в Ірані. Він підкреслив, що режим використовує жорсткі методи для збереження влади, включаючи заборону на конверсію з ісламу в християнство та великі тюремні терміни за участь у домашніх церквах.

 

Звіт також висвітлює, що багато християн продовжували зазнавати переслідувань та спостереження після звільнення з в’язниці, включаючи випадки, коли агенти розвідки стежили за їхніми будинками або надсилали тривожні телефонні дзвінки. Деякі християни повідомляли про дискримінацію, таку як відмова у працевлаштуванні та нові звинувачення, що ускладнює їхнє життя в Ірані.

 

Організації, що ведуть моніторинг переслідувань, закликали уряд Ірану негайно та безумовно звільнити затриманих християн і дозволити вільне віросповідання перськомовним християнам без страху арешту та переслідування. Вони також закликали міжнародну спільноту притягнути Іран до відповідальності за порушення міжнародного права.