Італійська преса: кардинал Берк не отримав зарплатні. Реалізовуються папські репресії
  • Птн, 29/12/2023 - 14:33

Від грудня американський кардинал Реймонд Лео Берк, тверезий критик Папи Франциска, не отримує зарплатні, яку мають члени Римської Курії, у тому числі ієрархи-емерити, і мусить залишити ватиканське помешкання. Про це повідомляє pch24.pl, посилаючись на видання „Il Messaggero”.

Це означає, що анонсовані Папою Франциском репресії проти ортодоксного ієрарха стали фактом. Зарплата кардиналів Римської Курії становить близько 5000 євро з різними надбавками. Перед святами, як стверджує римська газета, кардинал Берк вже не отримав цієї суми на свій рахунок.

Видання пояснює, що таким чином 75-літній кардинал – колишній префект Трибуналу Апостольської Сигнатури і колишній покровитель Мальтійського Ордену – був покараний за відкритий опір Синоду про Синодальність та інші іншим папським ініціативам та документам.

Такі наслідки Франциск озвучив у листопаді під час зустрічі з очільниками ватиканських дикастерій. Перед Різдвом їх реалізацію було пришвидшено, зазначає „Il Messaggero”. Видання також інформує, що Берк мусить залишити помешкання поблизу площі Святого Петра.

Це виняткове рішення, що має характер покарання, викликала змішані думки у колегії кардиналів, стверджує ЗМІ. Як додає медійний заголовок, загальним є переконання в тому, що папа покарав кардинала зі США за те, що він відкрито критично висловлюється про нього і завжди ставить під сумнів фрагменти ватиканських документів, які підважують Об'явлену Істину, що міститься в католицькому вченні.

Кардинал Реймонд Берк не мовчав також щодо жовтневого Синоду про Синодальність у Церкві. Нещодавно він застерігав також перед спробами допустити благословення гомосексуальних пар, вказуючи, що такі речі не можу мати місця у Церкві.

“Папа Франциск вважає Берка ворогом і в результаті вирішив покарати його, відбираючи в нього ватиканське помешкання і зарплатню”, – підсумовує римське видання.

Також газета нагадує слова кардинала про те, що за часу цього понтифікату Церква піддається важкому випробуванню. Поділи у Церкві все глибші і покарання Берка мабуть не заспокоїться настроїв, констатує „Il Messaggero”.