Канада: уряд наказав військовим і капеланам не згадувати Бога та християнських молитов на поминальних службах
  • Втр, 31/10/2023 - 14:58

З нагоди Дня памʼяті 2023 канадський ліберальний уряд Джастіна Трюдо видав інструкцію для військових та їхніх капеланів, відповідно до якої вони не повинні використовувати християнські молитви та будь-яке посилання на Бога у поминальних служіннях за загиблими військовими. Все для того, щоб дотримуватись трьох світських принципів - різноманіття, інклюзивності та рівності.

LifeSiteNews нагадує, що фраза «щоб ми не забули» (Lest we forget), яка є певним слоганом цих поминальних заходів, не стосується військових, які загинули на війні.

Цей вираз походить із поеми Радʼярда Кіплінга від 1897 р. - християнської поеми, написаної з нагоди діамантового ювілею Королеви Вікторії. Вона була написана задовго до Першої чи Другої світової війни. У поемі фраза «щоб ми не забули» повторюється вісім разі,- таким чином автор хотів наголосити на небезпеці забути про те, що найважливіше: забути про Бога.

Сама ідея «щоб не забути» походить із Біблії. У книзі Второзаконня 4,7-9 читаємо: «Бож де на світі такий великий народ, що мав би таких близьких до себе богів, як Господь, Бог наш, коли тільки закликаємо його? Де на світі такий великий народ, що мав би такі справедливі установи й рішення, як увесь цей закон, що його я сьогодні даю? Тільки бережися та зважай добре, щоб ти не забув усього того, що бачив на власні очі, та й щоб воно кріпко засіло в твоєму серці по всі дні твого життя; ти перекажеш це твоїм синам і синам твоїх синів»

Поема Кіплінга є застереженням для англійського народу не забути про «Господа, Бога сил» та Його «давню жертву» «покірного і чистого серцем». Бо без Бога не буде істинної перемоги. 

Військової потуги та зброї не достатньо в часи війни. Ця поема під назвою «Recessional» після І Світової війни стала частиною програми Дня спомину у Британській співдружності. «Щоб ми не забули» стала фразою на спомин про солдатів, які постраждали чи загинули на війні. Також цю фразу використовують під час різних меморіалів та епітафій. 

Однак тепер уряд Джастіна Трюдо вважає, що Богу та християнським молитвам більше не місце під час поминальних служб.