Канада: зростає популярність евтаназії, онкохворі масово просять про вбивство
  • Чтв, 02/11/2023 - 12:02

Правовий дозвіл евтаназії в Канаді приносить гіркі плоди. Минулого року за бажанням умертвили багатьох пацієнтів, які змагалися з онкологічними захворюваннями. Також зростає кількість осіб, які з відчаю приймають рішення про позбавлення їх життя.

Із часу легалізації асистованого самогубства майже 45 тисяч канадійців прийняли рішення таким способом покінчити. Минулоріч у Канаді таких було понад 13 тисяч осіб, що склало 4,1%. померлих – такі висновки звіту Міністерства охорони здоров'я, який підсумовує практику асистованого самогубства за чотири крайніх роки. Найчастіше про смерть просять онкохворі. Про це повідомляє pch24.pl.

Також спостерігається загальне збільшення кількості пацієнтів, яких убивають. У 2022 році на 31,2% більше хворих осіб обрали асистоване самогубство порівняно з минулим роком.

Основною причиною, зазначеною в розглянутих заявках, була втрата здатності займатися важливою для пацієнта діяльністю (86,3%), втрата здатності виконувати щоденні дії (81,9%) і нездатність контролювати біль (59,2%).

Найчастіше про смерть просять онкохворі – торік це було 63% всіх випадків. Далі заявники страждали на серцево-судинні захворювання (18,8%), захворювання легень, неврологічні захворювання та “інше”.

Останніми роками збільшився вік пацієнтів, які просять вбивства. У 2019 році середній вік становив трохи більше 75 років, а в 2022 році – 77 років. Дещо частіше про т. зв. евтаназію просять чоловіки, ніж жінки.

Згідно із буквою закону на смерть у лікарні можуть розраховувати лише важкохворі. З 2021 року немає обов’язку отримувати висновок про те, що можна передбачити скільки особі залишилося жити.

Не всі заявки про асистоване самогубство до отримують погодження. Наприклад, минулого року було подано понад 16 тисяч заявок, але 560 осіб отримали відмову. 298 хворих пацієнтів передумали, а в понад 2 тис. випадків пацієнти померли ще до аморальної процедури.