Кард. Фернандес: Церква захищає гідність кожної людини, незалежно від обставин
  • Чтв, 11/04/2024 - 14:27

Дискримінація особи лише через її сексуальну орієнтацію суперечить людській гідності, – зазначив Префект Дикастерії Доктрини Віри під час презентації у Ватикані декларації Dignitas infinita.

Говорячи про переслідування гомосексуальних людей у деяких країнах світу, кардинал Віктор Мануель Фернандес сказав, що Церква виступає проти криміналізації гомосексуалізму. “Мене дивують католики, які благословляють закони проти гомосексуалістів, — зізнався він 8 грудня 2023 року.  – Крім підтримки подружжя між чоловіком і жінкою, Церква насамперед захищає гідність кожної людини, незалежно від обставин”, – наголосив префект.

На його думку, пошук елітарної меншості, “яка приймає все, що говорить Церква з різних питань”, – це не варіант Папи Франциска, “згідно з яким ми повинні приймати всіх, навіть якщо вони мають різні погляди на сексуальність і шлюб”, а також щодо “Учительського Уряду Церкви”.

Фернандес також торкнувся питання благословення гомосексуальних осіб відповідно до попередньої декларації Fiduccia supplicans. Він пояснив, що таке благословення “нічого не виправдовує, не санкціонує, не схвалює і не освячує”. Це “виключно молитва священника, яка виражає допомогу Божу в житті” цих осіб. “Моральна досконалість не є обов’язковою умовою для отримання такого душпастирського благословення, яке уділяється поза літургійним контекстом”, – наголосив ієрарх.

Він визнав, що хоча на практиці уділення такого благословення може змінюватись залежно від рішень єпископів, “вони повинні насаджувати такий тип благословення”, який не вимагає тих самих умов, що й літургійне. І хоча “декому із духовенства це не подобається”, “Папа Франциск хотів розширити наше розуміння” благословення, і “він має на це право”.

Префект Дикастерії Доктрини Віри сказав, що декларація Fiducia supplicans має понад 7 мільярдів переглядів в Інтернеті, і побажав, щоб новий документ Dignitas infinita, який, на його думку, “набагато важливіший”, мав такий же ефект. Аби не заблукати, світ має “відкрити величезну цінність гідності кожної людини”.

Відповідаючи на запитання журналістів, кардинал Фернандес сказав, що “Папа Франциск ніколи не говоритиме ex cathedra”, оскільки “він не має наміру створювати догму віри”. “Ми віримо, що окрім харизми непомильності, є також допомога Святого Духа, який веде та просвітлює Церкву”, – пояснив кардинал Фернандес.

 

За Vatican News.